Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daciana Sârbu, soţia lui Victor Ponta: 'O problemă care trebuie soluţionată urgent'

daciana sarbu

"Exista in jurul nostru o serie de substanțepotențial periculoase, ce pot afecta echilibrul hormonal al organismului, generând riscuri serioase pentru sănătate. Acestea - numite perturbatori endocrini - se găsesc intr-un număr mare de produse precumambalajele alimentelor, detergenți, jucării, produse de igiena personala, si ar trebui identificate, clasificate si reglementate de urgenta, a afirmat Daciana Sârbu in cadrul unei dezbateri ce a avut loc in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, la care a participat si comisarul european pentru Sănătate.Evaluarea corecta a impactului asupra sanatatii trebuie sa primeze, si nu efectele asupra economiei, a subliniat eurodeputata.

Citeşte şi: Ucraina spune că se pregătește de un război cu Rusia: Riscul a crescut

Singurele criterii pentru stabilirea proprietatilor care afectează sistemul endocrin trebuie sa fie cele care țin de sănătate, considera Daciana Sârbu. “Criteriile de clasificare a acestor substanțe trebuie sa se bazeze pe dovezi științifice, nu pe motivații economice. Când a trebuit sa stabilească aceste criterii, Comisia s-a grăbit si a evaluat doar costurile si beneficiile socio-economice, in loc sa se preocupe in primul rând de impactul asupra sanatatii”, a atras atenția eurodeputata PSD in plenul PE.

Citește și: El e regele din România care e atât de gras încât a anunțat că-și va tăia mașina ca să încapă în ea

“Nu discutam despre o problema minora cu impact neglijabil.Vorbim despre o problema majora de sănătate publica, pe care trebuie sa o soluționam urgent. Nu vad din partea Comisiei semnalul ca înțelege aceasta nevoie de a acționa rapid! Dimpotrivă, mai întâi a amânat timp de un an luarea unei decizii, apoi si-a stabilit prioritățile in mod greșit”, a afirmat deputata europeana, care este si vicepreședinta a Comisiei de Sănătate a PE. Potrivit unei directive din 2012, Comisia avea obligația de a stabili criterii pe baza cărora sa fie clasificate si reglementate aceste substanțe. Însa publicarea acestor criterii a fost amânata. Recent, Suedia a acționat in justiție Comisia Europeana pentruaceste întârzieri, având câștig de cauza în instanța.

Citește și: Meniul celui mai înalt popor din lume

In februarie 2015, Daciana Sârbu a fost unul dintre autorii unei interpelări la adresa Comisiei Europene pe tema perturbatorilor endocrini, sesizând nerespectareaobligației legale de adoptare a acestor criterii. O rezoluție a Parlamentului European adoptata in martie 2013 cerea Comisiei sarevizuiască strategia UE privind perturbatorii endocrini pentru a asigura o protecție efectiva a sanatatii umane prin acordarea unei mai mari atenții principiului precauției, precum si sadepună eforturi, atunci când este necesar, pentru reducerea expunerii persoanelor la perturbatori endocrini. Consumatorii trebuie sadispună de informații fiabile – prezentate intr-o formacorespunzătoaresi intr-o limba pe care pot sa o înțeleagă – cu privire la pericolele perturbatorilor endocrini, efectele acestora si eventualele mijloace de protecțieîmpotriva acestora, preciza textul rezoluției", se arată într-un comunicat de presă.

Citește și: ȘOCANT Noi detalii despre tânăra din Giurgiu care și-a abuzat sexual copiii pentru bani / FOTO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.