DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Dacii şi românii

Zilele acestea discutam cu un cunoscut jurnalist, mandru ca este român la modul real, dincolo de sloganuri, care mi-a relatat despre nepasarea autoritatilor in ceea ce priveste sit-ul de la Sarmizegetusa. Pentru ca situatia pare grava, redau cele spuse de catre jurnalist :

2000 de ani de istorie stau îngropaţi sub o pădure. Ciudat este ca singura pădure pe care ar trebui să o tăiem, pentru a afla mai multe despre istoria adevărată a românilor, creşte pe ruinele sit-ului arheologic Sarmizegetusa Regia. În timp ce versanţi întregi au fost văduviţi de păduri fără ca nimeni să întrebe ceva sau să intervină, Romsilva este foarte vigilentă la Sarmisegetuza. Radacinile batranilor arbori se intind astfel peste vestigiile dacice, ascunse dedesubt. Dacă vre-un cercetător încearcă să taie un copac pentru ca bănuieşte că sub acesta s-ar afla artefacte valoroase, lucrătorii de la Romsilva vin numaidecât şi intervin. Se ajunge chiar la bătăi adevărate între cei care păzesc şi îngrijesc situl și pădurari. Se invocă legea fondului forestier si regula unu la unu. Adică la un copac tăiat, trebuie unul plantat. Este foarte straniu si ca autorităţile din judeţul Hunedoara recunosc că au terenuri care trebuie împădurite, însă nu le oferă pentru constituirea unor plantații - în schimbul copacilor ce ar urma sa fie taiati la Sarmisegetuza Regia.
Nu sunt de acord cu defrișările, dar nici cu reaua-credința. Se stie ca nu poti cerceta un sit arheologic daca nu il decopertezi. Dar la Sarmisegetuza autoritățile sunt mai catolice decât Papa, desi in alte locuri din tara inchid ochii la defrisarile ilegale. De ce oare?
Cred ca Sarmisegetuza Regia ar trebui declarată zona de prioritate absolută pentru România și situația de acolo ar trebui reglementată printr-o lege specială. Prin aceasta lege s-ar putea stabili un plan de cercetare arheologica, eșalonat în ani și etape. Tot situl ar fi astfel împărțit în parcele numerotate, iar săpăturile s-ar desfășura planificat și științific. Astfel, în momentul în care ar începe cercetarea pe una din parcelele exact delimitate, s-ar defrișa doar acea parcela și după aceea ar începe săpăturile arheologice propriu-zise. Bineînțeles sub supravegherea specialiștilor și cu paza foarte strictă a autorităților. Același număr de copaci tăiați din locul respectiv ar fi plantat pe o alta parcelă din județ. Si așa s-ar păstra și proporția suprafetelor împădurite din județ. Iar lemnul rezultat din defrișare ar putea fi folosit, tot prin lege, doar pentru lucrări destinate protejării și cercetării sitului arheologic de la Sarmisegetuza.
La Sarmisegetuza Regia mai este o anomalie. Situl, cu o suprafața vastă, este păzit de o mică unitate de jandarmi și de câțiva angajați ai Administrației Sarmisegetuza Regia, care de putine ori reușesc să facă față căutătorilor ilegali de comori dacice. Si nu este numai asta. Sunt diverse persoane, care in baza unor credințe si idei, pe care nu vreau sa le comentez aici, pun in pericol prin acțiunile lor și bruma de vestigii dacice care au mai rămas.
Culmea este că o serie de distrugeri a fost cauzată inclusiv de unele încercări de reabilitare. Pentru că nu s-au făcut in baza unui plan științific și nici cu adevărați experti, vestigiile au fost mai degrabă deteriorate decât restaurate. Este cazul unei părți de pe platou, care arată acum ca un fel de grădină japoneza de piatra si nisip, după ce așa-zișii restauratori, s-au apucat sa folosească beton, pietriș si alte materiale pe care dacii nu le foloseau la vremea respectivă.
Mai este ceva curios...drumul pana la Sarmisegetusa Regia este foarte greu practicabil, iar autorităților din județ nu le pasă.
Alt aspect care nu pare sa preocupe autoritățile este furtul de obiecte dacice din aur argint si bronz, provenite din săpături ilegale in situl de la Sarmisegetuza Regia. Obiecte pe care acum România le răscumpăra de la diverși colecționari români sau străini, cu bani grei.
În toată această mare de nepăsare, jaf si degringolada, exista și o situație de umor pur mioritic: moștenirea lăsată de daci la Sarmisegetuza, a carei deslușire ar putea face lumina asupra istoriei adevărate a poporului român, a fost protejată după revoluție de doi oameni.
Unul este administratorul sitului, Vladimir Brilinsky, care se bate efectiv de ani de zile cu diverse persoane care pun in pericol vestigiile si tezaurul de aici.
Al doilea...președintele UDMR, Kelemen Hunor care, în perioada în care era ministru al culturii, a alocat 4 milioane de euro pentru lucrări de conservare a acestui sit arheologic.
Nu este ciudat că după ce dacii au luptat cu romanii, in urma cu 2000 de ani, trebuie acum sa facă față și năvălirii unor români jefuitori și distrugători ?
Ce trebuie sa facem și cât timp trebuie sa mai treacă până când noi ăștialalti urmași ai lui Decebal si ai lui Traian ne vom dezmetici, vom ieși din nepăsarea profundă în care ne scăldăm și vom începe să facem lucrurile cu cap ?
Dacă noua nu ne pasa de un monument care ne definește ca popor, ce pretenții mai putem avea ca alte popoare sa ne respecte?

 

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.