Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daea face lobby la Bruxelles pentru căutarea soluțiilor de combatere pestei porcine africane

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam pesta porcina

România, ca şi alte state membre afectate de pesta porcină africană (PPA), este interesată de orice dezbatere privind eradicarea şi răspândirea acest boli, care poate genera soluţii pentru administraţie, fermieri şi pentru administratorii fondului cinegetic, a declarat miercuri ministrul Agriculturii, Petre Daea, la întâlnirea ministerială privind problematica controlului şi a eradicării PPA în Uniunea Europeană de la Bruxelles, scrie agerpres.ro.

citește și: LOVITURA de GRAȚIE, dată de Senat: OUG pe Legile Justiției, RETRIMISĂ în Comisia Iordache

Daea a precizat că rolul cercetării este foarte important în lupta cu acest virus.

'Cercetarea, căutarea soluţiilor în domeniul cercetării este o cale pe care trebuie s-o urmăm. Cel mai mare rău ar fi acela să nu vorbim despre această boală, să nu discutăm despre această boală, să nu ne conectăm efortul şi să nu facem transferul de informaţii, ar fi cel mai mare rău. De aceea, vreau să mulţumesc Comisiei pentru tematica zilei, pentru tiparul de discuţie, dar mai ales pentru sprijinul pe care l-a dat României la timpul potrivit atunci când în Consiliul de miniştri aceeaşi voce ca şi astăzi prezenta pericolul iminent şi situaţia deosebită din România, cerând sprijin ţărilor din Uniunea Europeană, folosind experienţa unora care au avut această molimă şi vreau să mulţumesc tuturor acelora care au trimis specialişti în România', a subliniat şeful MADR, citat într-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, România şi-a propus abordarea subiectului PPA în cadrul Conferinţei la nivel înalt privind bolile transfrontaliere organizată pe perioada Preşedinţiei române a Consiliului UE, în perioada 09 -11 iunie 2019, la Bucureşti, în aşa fel încât "să se conecteze forţele cunoaşterii, cercetarea, oamenii de ştiinţă şi experienţa practică".

Controlul şi eradicarea Pestei Porcine Africane (PPA) în Uniunea Europeană este o prioritate la nivel european, reprezentând un risc major pentru sectorul agricol cu consecinţe negative importante pe termen lung asupra populaţia de mistreţi.

În 2014, boala era limitată din punct de vedere geografic în partea de est a UE, iar la acest moment este prezentă în 10 state membre. Pe baza informaţiilor tehnice şi ştiinţifice se poate afirma că evoluţia epidemiei este legată de rolul crucial al mistreţilor al răspândirii şi menţinerii bolii în UE.

Măsurile luate la nivelul Comisiei Europene includ coordonare politică, acţiuni legislative constante, audit tehnic şi cooperare tehnică, acţiuni legate de ştiinţă şi cercetare, sprijin financiar, cooperare internaţională.

Petre Daea a participat la întâlnirea privind problematica controlului şi a eradicării PPA în UE la invitaţia comisarilor europeni Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru sănătate şi siguranţă alimentară, şi Karmenu Vella, responsabil pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, adresată miniştrilor agriculturii şi mediului din statele membre.

Pesta porcină africană evoluează în 296 de localităţi din 18 judeţe, cu un număr de 1.136 de focare, dintre care 18 în exploataţii comerciale, şi 444 de cazuri la mistreţi, conform datelor Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În total au fost eliminaţi 364.044 de porci afectaţi de boală, iar 8.411 de proprietari au fost despăgubiţi până la această dată, valoarea totală a plăţilor fiind de 236,54 milioane de lei.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.