Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Damascul a înregistrat progrese în formarea unui comitet constituţional

blacknesc.ro
siria israel golan

Ministerul de Externe sirian a anunţat miercuri, pentru prima dată de la începutul discuţiilor, "mari progrese" în direcţia formării unui comitet care să convină asupra unei Constituţii pentru perioada postbelică, informează France Presse, potrivit agerpres.ro.

"Au fost făcute mari progrese spre un acord asupra unui comitet pentru a discuta despre Constituţie", a declarat ministerul după o întâlnire între emisarul ONU pentru Siria, Geir Pedersen, şi ministrul sirian al afacerilor externe Walid Muallem.

La sosirea sa marţi, diplomatul suedez şi-a exprimat speranţa de a vedea că "procesul politic avansează utilizând comitetul constituţional pentru a deschide uşile" în vederea relansării procesului de pace, în impas după peste opt ani de război.

Citește și: Codrin Ștefănescu a IZBUCNIT pe Raportul GRECO: 'Concluzie ilogică și bizară. Bine că nu ne cer să ne desființăm'

Predecesorul său, Staffan de Mistura, a încercat în zadar să formeze un comitet constituţional.

Oponenţii regimului sirian doresc să scrie o nouă Constituţie, în timp ce Damascul este de acord doar cu câteva amendamente.

Conform planului propus de ONU, comitetul constituţional ar trebui să fie format din 150 de membri, 50 aleşi de regim, 50 de opoziţie şi 50 aleşi de către emisarul ONU.

Dacă Damascul acceptă lista propusă de Pedersen, "comitetul ar putea începe activitatea în septembrie", au declarat marţi mai multe surse cotidianului pro-regim al-Watan.

Numeroase runde de discuţii conduse de ONU au încercat să pună capăt conflictului ce a făcut peste 370.000 de morţi şi a forţat milioane de persoane să ia calea exilului din 2011.

CITEȘTE ȘI: Unul dintre cele mai folosite medicamente poate fi fatal! Cum îți dai seama că ai o intoleranță la aspirină

În ultimii ani s-au purtat negocieri paralele sub egida aliatului rus al regimului sirian şi a Turciei, care sprijină grupuri rebele.

Pedersen, care a preluat funcţia în ianuarie, a declarat de asemenea marţi că speră să găsească o cale de "a pune capăt violenţei" în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei.

Vizita sa intervine în timp ce regimul lui Bashar al-Assad şi aliatul său rus îşi multiplică bombardamentele împotriva regiunii Idlib, dominată de jihadişti. Peste 540 de civili au fost ucişi de la sfârşitul lunii aprilie, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Regimul, ajutat de Moscova, a recucerit de la rebeli şi jihadişti aproape 60% din teritoriul sirian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.