Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Barna indică 'aberații' în bugetul pe 2019: Statul se lăfăie, mediul privat se scufundă

rfi.ro
barna

Liderul USR Dan Barna a declarat, vineri, despre proiectul de buget prezentat de Ministerul Finanțelor, că Executivul propune în 2019 creșteri salariale de 28-30% în condițiile în care în școli și spitale nu mai sunt bani nici măcar de pixuri și criticat modelul de dezvoltare în care „statul se lăfăie în el însuși și mediul privat se scufundă”, potrivit Mediafax.

Liderul USR consideră că aberante veniturile pe care este bazat proiectul de buget, fiindcă o creștere de 5,5% nu poate fi realizată.

"În primul rând veniturile pe care se bazează sunt aberante, vorbim de o creștere de 5,5 % în condițiile în care anul trecut aveam 4 %, în condiții în care Europa este în stagnare și în condițiile în care toată creșterea economică la nivel european e pe tren descendent. Vorbim practic de niște venituri care nici măcar teoretic nu pot fi realizate și probabil o creștere de 2, 3 % ar fi una care să și aibă legătură cu realitatea, dar măsurile fiscale, ordonanța de urgență 114, care efectiv a blocat și a pulverizat potențialul de creștere din mediul economic și vedem numeroase companii și știți foarte bine sunt numeroase companii care în momentul de față își mută producția și am aflat chiar zilele trecute și zona de automotive, care se mută spre Ungaria, care se mută spre Serbia pentru că perspectiva din România a devenit volatilă și complet instabilă, deci șansa de a a putea avea o creștere de 5,5 % este practic inexistentă", a explicat Barna.

Președintele USR a acuzat faptul că partidele coaliției de guvernare au vrut o creștere din pix a gradului de colectare, însă acest lucru nu este sustenabil.

"Vedem tot în acest proiect de buget că se dorește o creștere din pix practic a gradului de colectare cu 10% de la 30 la 33% în condițiile în care gradul real de colectare nu este nici măcar 30% cel declarat a rezultat din șmecherii contabile, cum ar fi introducerea fondurilor europene dintre care unele nici nu au fost plătite în acest indicator. Fără îndoială veniturile care sunt avute în vedere sunt aberante în acest proiect de buget. Cheltuielile, creșterile de cheltuieli sunt practic imposibil de susținut.

Vorbim în 2019 de creșteri salariale de 28-30% în condițiile în care în școli și spitale în momentul de față nu mai sunt bani nici măcar de pixuri și noi suntem în momentul de față în perspectiva unui stat care are salariile duble la stat față de mediul privat. Nicăieri în lume nu avem acest tip de abordare a dezvoltării în care statul se lăfăie în el însuși și mediul privat se scufundă și după cum vă spuneam avem relocări de companii foarte importante. La investițiile publice este o altă fantezie care ne este prezentată de domnul Vâlcov. Dacă aveam în ultmii doi ani un 3% acum ni se promite un 4,6%, în condițiile în care resurse pentru aceste investiții dată fiind presiune promisă prin măririle salariale", a conchis liderul USR.

Citește și: Aurelian Bădulescu, ACUZAȚIE BOMBĂ: Procurorii să verifice dacă sau nu 10 august 2018 a fost creația lui Liviu Dragnea

Ministerul Finanțelor a pus, joi, pe site în dezbatere publică, proiectul bugetului de stat pe 2019. Acesta este construit pe un deficit bugetar cash pe anul 2019 de 2,55% din PIB, iar deficitul ESA la 2,57% din PIB.

Bugetul pe 2019 este configurat pe un cadru economic cu o creștere economică de 5,5% și un ritm mediu anual de 5,2% pe întreg orizontul 2020-2022, conform raportului privind situația macroeconomică. De asemenea, rata anuală a inflației luată în calcul la stabilirea bugetului pentru acest an a fost de 2,8%, apropiat de nivelul de 2,9%, cât prognozează pentru finele acestui an Banca Națională a României.

Conform proiectului, bugetul de stat se stabilește la venituri de 164,72 miliarde de lei, iar la cheltuieli în sumă de 254,1 miliarde de lei credite de angajament și în sumă de 199,58 miliarde de lei credite bugetare, cu un deficit de 34,85 miliarde de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.