Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Barna, întrebat dacă Patriarhul Daniel ar trebui să se vaccineze în direct la televizor: 'Ar fi bine să se vacineze cât mai mulți oameni'

Patriarhul Daniel

Vicepremierul României, Dan Barna, susține că organizarea unei întâlniri cu Patriarhul Daniel este în curs de desfășurare. El încearcă în acest fel să-l convingă pe Prefericit să sprijine și mai intens campania de vaccinare, care se află într-un impas.

„Sper să aibă loc întâlnirea cu Patriarhul. E foarte important să avem dialog cu toți cei a căror voce contează”, a precizat Dan Barna, la postul Digi24.

Întrebat de moderator dacă Patriarhul ar trebui să se vaccineze la televizor în direct, Dan Barna a evitat să ofere un răspuns categoric:

„Din punctul meu de vedere ar fi bine să se vacineze cât mai mulți oameni. Îmi doresc să avem un dialog, nu doar cu Patriarhul, ci și cu cât mai mulți (n.r.: cu referire la oameni, personalități și entități a căror voce contează în comunitățile lor)”, a concluzionat Dan Barna.

Dan Barna vrea implicarea cultelor

Liderul USR PLUS a spus luni că odată cu perspectiva intrării României „din nou într-o situație dificilă” s-ar putea „găsi și în rândul bisericii o rezonabilitate legată de susținerea acestui mesaj de vaccinare". „Vom propune măsuri mai active prin care vaccinarea să crească și în mediul rural și mic-urban, acolo unde sunt cifre foarte mici. Cred că este momentul să discutăm foarte clar și îi voi propune premierului în ședința de guvern ca, la nivelul guvernului, să avem un dialog cu Biserica Ortodoxă și un parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română, ca partener pentru vaccinare.” El a făcut un apel la „înțelepciunea Părintelui Patriarh și a celorlalți ierarhi din cadrul Bisericii Ortodoxe” care să transmită „pe cale alternativă, la fel de credibilă cât de important este să ne vaccinăm” și a dat exemplul Greciei în care implicarea bisericii ortodoxe a dus la creșterea ratei de vaccinare.

Patriarhul Daniel nu s-a vaccinat până în prezent

Purtătorul de cuvânt al BOR a afirmat că patriarhul este „ca fiecare dintre noi, o persoană cu un profil medical personal”, care s-a sfătuit cu medicul său și a reflectat la „caracterul voluntar al actului de vaccinare, precum și la faptul că acesta este un drept, nu o obligație.

Bănescu dă asigurări că poziția Patriarhiei Române a fost și rămâne una favorabilă vaccinării: „Vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni. În acest sens, nu în altul, Biserica rămâne implicată în firescul demers de informare a clericilor și credincioșilor ei cu privire la vaccinare. Opțiunea pentru vaccinare trebuie să se configureze pentru fiecare dintre noi în cadrul unei serioase, substanțiale informări, nu dezinformări, evitându-se astfel zona speculațiilor excesive și a extremismelor.

Implicarea cultelor religioase într-un demers persuasiv pe o temă extra-religioasă și într-o problematică în care exclusiv competența medicală este adecvată și relevantă, nu poate transgresa însă limitele contextului celor menționate mai sus.”

Vezi și: Dan Barna dezvăluie lista proiectelor care blochează coaliția: 'Nu am de ce să fiu mulțumit' .

Vezi și: Dan Barna îi ia apărarea directorului CFR: 'Acest om o să fie capabil să facă o schimbare' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.