Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Dan Barna, despre renumărarea voturilor dispusă de SIIJ la Sectorul 1: Rezultatul alegerilor nu poate fi schimbat. E gargară politică, un zgomot acolo..

Facebook
Dan Barna Clotilde Armand

Vicepremierul Dan Barna (USR) afirmă într-o discuție cu primarul Sectorului 1 din Capitală, Clotilde Armand (USR), după ce un procuror de la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) a dispus, printr-o ordonanţă, ca Poliţia Capitalei să renumere toate voturile exprimate la alegerile locale pentru funcţia de primar al Sectorului 1, că rezultatul alegerilor nu poate fi schimbat și că acțiunea SIIJ este o „încercare ridicolă” de a-și justifica existența. Vicepremierul a catalogat demersul SIIJ ca fiind „gălăgie mediatică”, „gargară politică” și „un zgomot, acolo, pentru galerie”.

Dialogul Clotilde Armand - Dan Barna:

Clotilde Armand: As incepe cu ceva care ne doare, Sectia speciala, o creatie a guvernarii Dragnea, care a preluat toate dosarele in care magistratii DNA sunt anchetati, magistratii DNA care anchetau PSD-ist sunt preluati de aceast sectie speciala. Ce se va intampla cu aceasta sectie?

Dan Barna: Noi avem in programul de guvernare foarte clar, Sectia speciala va fi desfiintata, se va intampla cu siguranta acest lucru, pentru ca performanta sectiei nu exista, nu exista aproape nimic de pus pe masa, dar este si una din recomandarile si conditiile ca Romania sa scape de MCV. Sectia e un instrument de presiune politica, e foarte clar lucrul asta, nu e niciun dubiu. Nu a adus niciun fel de beneficiu, trecand peste toate incercarile ridicole pe care le vedem in aceste zile de a incerca sa-si justifice existenta.

Clotilde Armand: Da, bine, e ceva extraordinar aceasta Sectie, este o injustitie paralela. Poate un procuror din aceasta sectie sa schimbe rezultatul alegerilor?

Dan Barna: A, nu, deci un mandat odata validat, mandat rezultat din votul cetatenilor, validat de Biroul Electoral, este definitiv inchis. Tot ce se mai poate face este, ma rog, galagie mediatica. Dar rezultatul alegerilor nu poate fi schimbat, legislatia e foarte clara, contestatiile se depun la anumite termene, sunt analizate, odata validat mandatul, s-a incheiat. Deci aici lucrurile sunt foarte clare. Am vazut acum o incercare a reminiscentelor PSD-iste sa smulga ceva din tot scandalul acela ridicol cu buletinele de vot la incercarea de frauda pe care noi am semnalat. E gargara politica, dar lucrurile s-au terminat, adica trenul a plecat din gara, tu esti primarul Sectorul 1, restul e gargara mediatica, e un zgomot acolo, la galerie.

Scandalul voturilor

Un procuror de la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) a dispus, printr-o ordonanţă, ca Poliţia Capitalei să renumere toate voturile exprimate la alegerile locale din septembrie 2020 pentru funcţia de primar al Sectorului 1 al Capitalei, câştigate de Clotilde Armand (USR) în faţa lui Dan Tudorache (PSD).

Procurorul Sorin Iaşinovschi a deschis un dosar penal în acest caz, fiind începută urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid politic pentru obţinerea de foloase necuvenite, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.

Dosarul a fost deschis după ce PSD a depus, pe 2 octombrie 2020, o plângere penală la SIIJ, în care reclama comiterea unor fapte de natură penală de către preşedintele USR, Dan Barna, Andrei Nicolaescu - membru USD şi de către Nicolae Sprîncu - procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi preşedinte al Biroului Electoral de Circumscripţie al Sectorului 1.

Potrivit ordonanţei întocmită de procurorul Sorin Iaşinovschi, în cadrul anchetei s-a dispus ridicarea listelor electorale permanente, suplimentare şi complementare utilizate la secţiile de votare din Sectorul 1, liste aflate în custodia Judecătoriei Sectorului 1.

De asemenea, procurorul a dispus ridicarea buletinelor de vot utilizate, neutilizate şi nule de la cele 166 secţii de votare din Sectorul 1, stocate în 1.509 saci, aflaţi în custodia Tribunalului Bucureşti. Deocamdată, această operaţiune nu a avut loc, deoarece SIIJ spune că nu are o încăpere pentru a depozita un număr atât de mare de saci.

În continuare, au fost audiaţi martori şi au fost ridicate înscrisuri şi mijloace de stocare electronică a imaginilor.

Procurorul de la SIIJ spune că, pentru continuarea cercetărilor, se impune efectuarea următoarelor activităţi de cercetare penală:

* Identificarea buletinelor de vot corespunzător fiecărei secţii de votare;

* Numărarea voturilor din cadrul fiecărei secţii de vot şi confruntarea rezultatelor cu numărul de votanţi înscrişi pe listele de vot corespunzătoare fiecărei din cele 166 secţii de votare din cadrul Sectorului 1 Bucureşti (cât şi a votanţilor înscrişi pe listele suplimentare), care şi-au exprimat dreptul la vot;

* Confruntarea rezultatelor obţinute după numărarea voturilor de la cele 166 de secţii de votare din cadrul Sectorului 1 Bucureşti cu datele înscrise în procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării;

* Predarea sacilor cu buletinele de vot şi listele electorale de la cele 166 de secţii de votare din cadrul Sectorului 1 Bucureşti, la camera de corpuri delicte, unde vor fi păstrate până la finalizarea cercetărilor din prezenta cauză.

Procurorul consideră că aceste voturi trebuie renumărate de către Poliţia Capitalei, pentru că SIIJ nu are un spaţiu corespunzător, iar această activitate necesită un mare număr de lucrători de poliţie judiciară şi mijloace, de care Secţia specială nu dispune.

În plus, încăperea unde vor fi păstrate şi numărate voturile trebuie să fie folosită şi ca o "cameră păstrare corpuri delicte".

"Având în vedere neconcordanţele ce rezultă din probele administrate până în prezent (înscrisuri, depoziţii de martor, etc) este foarte posibil ca după efectuarea operaţiunilor descrise mai sus să fie necesar accesul specialiştilor criminalişti care să efectueze constatări tehnico-ştiinţifice ale semnăturilor de pe procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării şi de pe listele electorale", se mai spune în ordonanţă.

Conform datelor AEP, la alegerile pentru funcţia de primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, candidatul susţinut de PNL şi Alianţa USR PLUS, a câştigat cu 40,94% dintre opţiuni, respectiv un număr de 36.455 de voturi. Daniel Tudorache, candidatul PSD, a întrunit 39,81%, reprezentând 35.451 voturi.

Daniel Tudorache a contestat însă acest rezultat şi a depus o plângere penală la Secţia specială de anchetare a magistraţilor, după ce posturile de televiziune au difuzat imagini cu mai multe persoane care intră în sediul Biroul Electoral al Sectorului 1, unde erau depozitaţi saci cu voturi.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.