Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dan Voinea, după redeschiderea dosarului Revoluției: Am fost cercetat pentru ce am făcut

dosar revolutie

Fostul şef al Secţiei Parchetelor Militare, Dan Voinea, a declarat luni că a dat o declaraţie, în urmă cu două săptămâni, în legătură cu audierea a 84 de părţi vătămate, pe care a făcut-o în dosarul Mineriadei.

"Am fost şi cercetat pentru că am îndrăznit să audiez optzeci şi ceva de victime, de la Mineriadă. Am dat o declaraţie acum două săptămâni, am fost chemat la Parchetul Militar. 'Cum mi-am permis să audiez 84 de părţi vătămate?'", a spus Dan Voinea luni, în cadrul dezbaterii organizată de Grupul pentru Dialog Social (GDS) cu ocazia împlinirii a 26 de ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990.

Citește și: DOLIU Tatăl unui căpitan de națională de la Euro 2016 a murit în timpul meciului

Voinea a precizat că preocuparea procurorilor este să cerceteze pe cei care au încercat, într-un fel sau altul, "să-şi facă datoria", în 2005.

"Istoria acestor dosare este legată strict de politic şi justiţia de care vorbim, nu ştiu, poate trebuie să găsim un alt cuvânt... nu a existat justiţie. Noi credem într-o instituţie care ne-a păcălit, prin oamenii ei, binenţeles. A fost un şir de păcăleli, de induceri în eroare a victimelor, deşi menirea justiţiei în lume, sau într-un stat de drept, este să rezolve problema victimelor. Lucrul ăsta nu s-a întâmplat la noi. Aşa că nu ştiu unde ne regăsim noi, ca stat, ca societate, în ce priveşte aprecierea unei politici după criteriul ăsta al justiţiei", a arătat Dan Voinea.

Citește și: Roxana Vancea nu se mai ascunde: Imagini EXPLICITE cu ea și o altă femeie / FOTO

El a vorbit despre mai multe dosare care au fost finalizate, însă nu au fost trimise în judecată.

"Au fost momente grele, nu e vorba numai de aceste dosare. Au fost foarte multe memorii legate de victimele comunismului. Sunt dosare importante care zac în fişete şi acum. Dosare legate de terorism. Să nu uităm dosarele cu Pleşiţă, cu Carlos, cu atacul terorist împotriva postului de radio Europa Liberă, dosar făcut, terminat. Şi dosarul de Mineriadă, este un dosar finalizat. Este un dosar în care toate părţile vătămate au fost audiate, prejudiciile s-au stabilit, mai puţin un enorm prejudiciu adus României cu prilejul deplasării maselor, a zeci de mii de oameni spre Bucureşti, numai din Valea Jiului au plecat aproape 10.000, care au fost pontaţi la serviciu", a mai declarat Voinea.

Citește și: Prezentatoare PRO TV, clipe de COȘMAR în spital: I-au aruncat cuvinte NEPERMISE

El a explicat că nu minerii au fost cei mai violenţi şi a vorbit despre momentele din iunie 1990. "Am descoperit 1.000 de mineri cazaţi la Armata I, băgaţi în drepturi de generalul Botoş, nimeni altul decât unchiul lui Ilie Botoş şi şef al lui Gabi Oprea (...) au fost îmbrăcaţi în uniforme de soldaţi, ce s-a întâmplat cu uniformele de mineri, cine le-a luat şi cine a umblat cu ele prin Bucureşti - 1.000 - trebuie cercetat", a afirmat Dan Voinea.

El a mai spus că dacă se caută cei responsabili pentru evenimentele din iunie 1990, trebuie avută în vedere întâlnirea de la Scroviştea.

Citește și: ȘOC în fotbalul mondial: Brazilia a fost ELIMINATĂ de la Copa America din cauza arbitrilor / VIDEO

"Sigur că dacă vorbim de responsabilitatea cu privire la represiunea din iunie, trebuie să plecăm de la întâlnirea din 12 iunie de la Scroviştea, unde (...) s-a făcut un plan de acţiune, cu atribuţii pe fiecare ministru. Ce trebuie să facă procurorul general, ce trebuie să facă ministrul Justiţiei, ce trebuie să facă ministrul de Interne Chiţac, ce trebuie să facă ministrul Transporturilor şi aşa mai departe. Acest grup este cel care a gândit represiunea şi ce a urmat. De domnul Iliescu nu pot să vă spun, pentru că există un jurnal al acţiunilor de luptă în care un general care a întocmit jurnalul a avut grijă să-l picteze pe ore. 'La ora cutare, a sunat domnul preşedinte. Vrea 100 de soldaţi să acţioneze în zona cutare. La ora cutare domnul preşedinte solicită 12 TAB-uri să acţioneze în zona ministerului de Interne. La ora cutare, domnul preşedinte ne solicită să acţionăm cu gaze lacrimogene. I-am recomandat domnului preşedinte să nu folosească Armata, că nu e cazul. Domnul preşedinte insistă.' Iată cum s-a raportat, adică domnul preşedinte a fost nu preşedinte, a fost un fel de stăpân (...) era peste toţi şi toţi executau ce a zis domnul Iliescu", a mai declarat Voinea.

Citește și: Detalii HALUCINANTE: Studenta care coordona o rețea de prostituate minore cu un iubit fiu de consilieră locală

El l-a mai acuzat pe fostul preşedinte al României de diversiune. "Mai mult decât atât, merge la o diversiune domnul preşedinte şi spune la un moment-dat, că pe clădirea ministerului de Interne, care era jos lângă Dâmboviţa atunci, flutură steagul legionar, deci este o mişcare legionară, să se acţioneze ca atare. L-am întrebat pe domnul preşedinte Iliescu, că de aici mi s-a tras mie schimbarea, 'Dumneavoastră eraţi în Piaţa Victoriei, cum aţi văzut steagul de-acolo? Că nu se vede nici clădirea Ministerului de Interne'. Mă gândeam că i-a spus Gelu Voican Voiculescu, sau mă rog, să dea pe altul. N-a vrut să dea, din punctul ăsta de vedere (...) şi-a asumat responsabilitatea acţiunilor. Dar această chestiune a însemnat altceva. (...) Asta presupunea ca pe de o parte cei de la Armată care primiseră ordinul să atace, deci 'vedeţi că flutură steagul legionar pe Ministerul de Interne', ca la Revoluţie, să atace clădirea Ministerului de Interne. În clădirea Ministerului de Interne erau copii care făceau armata, soldaţi, care aveau ordin să tragă împotriva oricărui agresor. Deci se întâmpla ca la Revoluţie, să trimită pe unii împotriva altora, cu multă nonşalanţă şi nemotivat, nemotivat", a mai arătat Dan Voinea.

Citește și: PSD pierde majoritatea in Parlament?

Dezbaterea "Diversiune urmată de mineriadă - clarificări pentru istorie şi justiţie" a fost organizată la sediul GDS împreună cu Asociaţia 21 Decembrie 1989 şi a fost urmată de prezentarea cărţii "Mineriada din iunie" de Victor Bârsan.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, a anunţat luni, cu ocazia dezbaterii, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care a confirmat decizia Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale în dosarul Revoluţiei, titrează agerpres.ro.

Citește și: Mitica Dragomir si Mircea Sandu, 3 ani cu suspendare

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.