Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dăncilă: Modificarea legislației penale trebuie văzută ca un act de dreptate! Omul trebuie să aibă certitudinea că a fost judecat corect

Inquam Photos/ Octav Ganea
Viorica Dancila

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a afirmat că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a vorbit despre amnistie, ci despre o ordonanţă de urgenţă care să le dea posibilitatea celor care au fost judecaţi de completuri constituite ilegal să aibă parte de unele constituite legal.

Vezi si: Iohannis, lovit de unde nu se aştepta: Adunarea Parlamentară a Consilului Europei îi strică planurile preşedintelui

Ea a adăugat că informaţiile ajunse la Bruxelles pe această temă nu sunt conforme cu realitatea.

"Am urmărit cu atenţie mesajul transmis de Comisie şi am văzut o nouă dezinformare. Se vorbea de amnistie. Ministrul Justiţiei n-a vorbit de amnistie; ministrul Justiţiei a vorbit de o ordonanţă de urgenţă care să dea posibilitatea celor care au fost judecaţi de complete constituite ilegal să aibă parte de un complet constituit legal, astfel încât omul să aibă certitudinea că a fost judecat corect. Legat de acest lucru, se pot relua procese şi pentru cei care au fost achitaţi şi pentru cei care au fost condamnaţi, pot fi condamnări mai mari sau pot exista situaţii în care să se descopere că aceste condamnări nu trebuiau date. Deci, acest lucru dă şansa unui proces corect pentru cetăţeni şi cred că asta face parte din drepturile omului. Tocmai faptul că nu s-a făcut referire la acest lucru şi s-a făcut referire la amnistie arată încă o dată că informaţiile care se trimit către Bruxelles nu sunt conforme cu realitatea şi ajungem iar la subiectul legat de dezinformare", a precizat Dăncilă, pentru Antena 3.

CITEȘTE ȘI: Iarna afectează şi ficatul. Ce trebuie să ştii despre legătura dintre sezonul rece şi boala ficatului gras

Premierul a spus că în România nu este încălcat statul de drept şi că nu îşi doreşte ca acest subiect să devină unul de campanie electorală.

"Aş relua ceea ce a spus preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, că în fiecare stat membru UE trebuie respectate trei lucruri: statul de drept, lupta împotriva corupţiei şi drepturile omului. Ei bine, eu nu văd ca în România să fie încălcat statul de drept şi nu aş vrea ca acest subiect să devină subiect de campanie electorală. Dacă cineva din România crede că are de câştigat dacă face din acest lucru un subiect de campanie electorală, eu nu cred acest lucru. Eu cred că acest subiect va aduce un prejudiciu României", a spus ea.

Prim-ministrul a atras atenţia asupra drepturilor celor "care au fost condamnaţi pe nedrept" sau nu au avut instanţe de judecată constituite legal.

"Să ne gândim că, în primul rând, legile pe care le facem atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, directivele, regulamentele, ele se fac pentru cetăţeni. Iar drepturile cetăţenilor trebuie respectate. Iar în România ştim foarte bine că nu prea s-a vorbit despre drepturile omului, despre drepturile celor care au fost condamnaţi pe nedrept, despre drepturile celor care nu au avut instanţe de judecată constituite legal, despre drepturile celor care au făcut puşcărie, ca apoi să fie nevinovaţi. Nu putem să spunem că o parte dintre cetăţeni au drepturi, iar ceilalţi nu au. Trebuie să existe un echilibru între aceste aspecte", a afirmat Dăncilă.

CITEȘTE ȘI: Cele mai bune condimente anti-îmbătrânire

Ea a completat că Guvernul român susţine lupta împotriva corupţiei, dar nu trebuie lipită ţării noastre eticheta unei probleme cu care se confruntă şi alte state membre.

"Guvernul României, toţi susţinem lupta împotriva corupţiei. Nu se pune problema să nu susţinem acest lucru. Dar nu trebuie să lipim această etichetă României, că în România există corupţie iar în celelalte state membre nu există acest lucru. Şi ceea ce este trist este că noi am lipit această etichetă României. În toate statele membre există corupţie, dar nimeni nu a ieşit să spună: 'În ţara mea este corupţie'. Şi cred că corupţia şi lupta împotriva corupţiei nu trebuie să o lipim de un anumit stat membru, ci trebuie să o tratăm la nivelul tuturor statelor membre, tocmai pentru a avea echilibru şi pentru a avea soluţii care sunt general-valabile", a susţinut Viorica Dăncilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.