Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Danemarca le cere scuze groenlandezilor aduşi pe teritoriul său când erau copii, în perioada colonială

danemarca

Premierul danez Mette Frederiksen a prezentat marţi scuze oficiale celor 22 de groenlandezi care au fost trimişi când erau copii în Danemarca, în anii '50, pentru a acţiona ca intermediari între ţara scandinavă şi colonia sa, relatează AFP.

''Nu putem schimba cee ce s-a întâmplat. Dar putem să ne asumăm responsabilitatea şi să ne cerem scuze faţă de cei de care ar fi trebuit să avem grijă, dar faţă de care am greşit'', a spus Mette Frederiksen, potrivit unui comunicat, scrie agerpres.ro.

Citește și: Ludovic Orban: ‘Se poate forma o majoritate parlamentară fără PSD și acesta este obiectivul nostru’

În 1951, 22 de copii din Groenlanda, care până în 1953 a fost o colonie daneză înainte de a dobândi treptat statutul de teritoriu autonom, au fost aleşi să se mute în Danemarca continentală cu promisiunea unei vieţi mai bune, să înveţe daneză şi să revină în ţară pentru a constitui viitoarea elită, în cadrul unui acord între Copenhaga şi Nuuk, capitala groenlandeză.

În Danemarca, copiii sunt privaţi de contact cu rudele lor, iar odată reveniţi în ţară nu mai sunt trimişi acasă, ci plasaţi într-un orfelinat. Mulţi dintre ei nu îşi vor mai revedea niciodată familiile.

''Urmăresc cazul de mulţi ani şi sunt încă profund afectată de tragediile umane pe care le conţine'', a subliniat Mette Frederiksen, care a trimis o scrisoare fiecăruia dintre cei şase supravieţuitori.

Citește și: Klaus Iohannis s-a autodenunțat - OPINIE

''Sunt atât de uşurată că au fost transmise scuze în cele din urmă. Este foarte, foarte important. Asta spune totul. Mă lupt pentru aceasta din 1998'', a declarat presei Helene Thiesen, o supravieţuitoare care avea şapte ani la acel moment.

Scuzele survin în contextul publicării de către Copenhaga şi Nuuk a unui studiu despre soarta acestor copii.

De 70 de ani, ''cooperarea dintre Danemarca şi Groenlanda s-a dezvoltat mult. Astăzi suntem egali şi privim istoria împreună (...) Învăţăm şi vom continua să învăţăm din istoria noastră comună, cu bune şi rele'', a afirmat premierul groenlandez Kim Kielsen, citat în comunicatul de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.