Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daniel Buda, europarlamentar PNL: Este esențial ca UE să își intensifice eforturile să îi atragă pe tineri în agricultură

Comisia Europeana
alimente rosii fermieri

Intensificarea eforturilor Uniunii de a-i atrage pe tineri în agricultură este esențială pentru a asigura aprovizionarea cu alimente a Europei!, susține europarlamentarul PNL, Daniel Buda.

”La nivelul Uniunii Europene, doar 11% din exploatațiile agricole sunt gestionate de fermieri mai tineri de 40 de ani. Având în vedere că populația agricolă este în curs de îmbătrânire, tinerii agricultori sunt sprijinți pentru a-și deschide afacerea, prin granturi, sprijin pentru venit, formare.

Uniunea Europeană va susține următoarea generație de agricultori europeni nu numai pentru a consolida competitivitatea viitoare a agriculturii UE, ci și pentru a asigura însăși aprovizionarea cu alimente a Europei în următorii ani. Iată care sunt principalele forme de sprijin pentru tinerii fermieri:

Sprijin pentru venit

Tinerii agricultori pot primi ajutor suplimentar prin intermediul măsurilor UE de sprijinire a veniturilor, sub forma plății pentru tinerii fermieri (YFP). Ca regulă generală, autoritățile naționale trebuie:

-să rezerve pentru YFP până la 2 % din suma totală alocată sprijinului pentru venit

-să stabilească numărul de hectare pe exploatație care urmează să beneficieze de sprijin în cadrul YFP (până la 90 ha)

-să aleagă una din metodele de calcul al YFP (până la 50 % din plățile efectuate ca sprijin pentru venit destinat agricultorilor)

-să decidă dacă beneficiarii YFP trebuie să dețină anumite competențe și/sau să îndeplinească anumite cerințe în materie de formare

-să acorde YFP timp de cinci ani de la înființarea exploatațiilor tinerilor fermieri eligibili

-să acorde prioritate tinerilor fermieri atunci când acordă drepturi la plată de bază din rezerva națională/regională (în țările UE care aplică schema de plată de bază, această prioritate este importantă pentru tinerii fermieri care nu au drepturi la plată, care au drepturi la plată mai puține decât numărul hectarelor de teren agricol sau care au drepturi la plată cu valoare scăzută).

Fonduri pentru dezvoltarea rurală

În plus, programele de dezvoltare rurală oferă adesea măsuri suplimentare pentru a-i ajuta pe tinerii fermieri la început de drum. Sprijinul poate consta în subvenții, împrumuturi sau garanții menite să contribuie la dezvoltarea întreprinderilor rurale ori în consiliere cu privire la cele mai bune modalități de a debuta în sectorul agricol.

Aceste măsuri de dezvoltare rurală sunt sprijinite, de asemenea, prin inițiativa „Tineri fermieri”. Ea reunește sprijinul disponibil prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și expertiza Băncii Europene de Investiții. În total, sprijinul va ajunge la 1 miliard EUR. Împrumuturile vor fi gestionate de bănci locale și de societăți de leasing care își desfășoară activitatea în UE. Un procent minim de 10 % din suma împrumutată băncilor participante va fi dedicat agricultorilor sub 41 ani, care vor beneficia de condiții de finanțare competitive.”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

Sursă: Comisia Europeană

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.