Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Daniel Funeriu: 'Antieuropean este cel care cheamă la nerespectarea moștenirii noastre culturale, religioase și umaniste'

funeriu bun

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, arată că a fi pro-european nu înseamnă să renunți la criticile față de unele demersuri absurde ale instituțiilor Uniunii Europene. Funeriu reacționează astfel la demersul Comisiei Europene (ulterior retras) de a cere propriilor angajați să nu mai folosească termeni precum Crăciun, pentru a nu-i ofensa pe necreștini.

„Antieuropean este cel care cheamă la nerespectarea moștenirii noastre culturale, religioase și umaniste, nu cel care cheamă la respectarea acestei moșteniri, așa cum prevede Tratatul.

E, totuşi, o culme a lipsei de logică să pretinzi renunțarea la moştenirea culturală a Europei pentru a primi certificat de "pro-european". Fiți ce vreți, de dreapta, de stânga sau de centru, dar nu fiți ilogici, căci logica e imuabilă!”, scrie Daniel Funeriu pe Facebook.

Fostul ministru face astfel trimitere la Tratatul privind Uniunea Europeană, actul de „naștere” al UE, semnat în 1992, care în preambul menționează: „Inspirându-se din moștenirea culturală, religioasă și umanistă a Europei, din care s-au dezvoltat valorile universale care constituie drepturile inviolabile și inalienabile ale persoanei, precum și libertatea, democrația, egalitatea și statul de drept...”

Un document intern al Comisiei Europene care îi sfătuia pe oficialii să folosească un limbaj incluziv, cum ar fi „sezonul sărbătorilor”, mai degrabă decât „Crăciunul”, a fost retras.

Recomandările executivului UE asupra liniilor directoare de comunicare au fost lansate de comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, la sfârșitul lunii octombrie. Renunțarea la setul de recomandări a fost determinată de un articol din publicația italiană „Il Giornale”, care susținea că este o încercare de „anularea Crăciunului”.

În România au existat reacții critice din partea mai multor parlamentari și europarlamentari PNL, din partea purtătorului de cuvânt al BOR și din partea președintelui Academiei Române. În schimb, europarlamentarii USR au apărat contoversatul document.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.