Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Danone cumpără zer și aluminiu din Asia din cauza preţurilor ridicate din Europa

forbes.ro
danone

Grupul francez de produse alimentare Danone a început să cumpere din ce în ce mai mult zer şi aluminiu din Asia, a declarat vineri pentru Reuters un director de la Danone, o decizie care potrivit analiştilor îi va permite gigantului francez să îşi reducă costurile dar îi va nemulţumi pe furnizorii europeni.

Producătorul iaurturilor Activia şi al apei Evian s-a bazat până acum pe Europa pentru aprovizionarea cu materii prime. Însă inflaţia accelerată, care a început cu pandemia de Covid-19 şi a fost agravată de războiul din Ucraina, a obligat industria alimentară să taie cheltuieile şi să îşi protejeze marjele operaţionale, potrivit Agerpres.

Danone, unul dintre cei mai mari producători mondiali de alimente, a răspuns prin extinderea bazei de furnizori de materii prime pe pieţele din Asia, inclusiv India, China şi Asia de Sud-Est, a declarat directorul de operaţiuni Vikram Agarwal.

"Am început un program înainte de războiul din Ucraina şi riscurile ulterioare la adresa aprovizionării precum şi creşterea costurilor în Europa au făcut acest program şi mai important", a spus Agarwal.

Directorul de la Danone a mai precizat că grupul îşi achiziţionează ambalajele de aluminiu, plastic şi hârtie precum şi ingrediente de genul zer şi maltodextrină din afara Europei.

Însă, decizia de a-şi procura zer, lichidul care rămâne după închegarea şi strecurarea laptelui, din afara Europei ar putea pune presiune pe relaţiile dintre Danone şi fermierii din Franţa şi restul continentului, avertizează analiştii.

Zerul este un ingredient important în producţia de lapte praf precum şi al produselor nutriţionale pentru persoanele în vârstă.

Analiştii sunt de părere că Danone are o relaţie relativ bună cu fermierii europeni dar tensiunile sunt la un nivel ridicat în rândul industriei alimentare.

"Le urez mult noroc cu fermierii francezi. Dacă aceştia nu au intrat deja în grevă din cauza pensiilor, vor intra în curând pentru că unul dintre principalii lor clienţi face afaceri cu concurenţa străină", spune Bruno Monteyne, analist la firma de cercetare Bernstein.

Fermierii francezi au organizat proteste în ultimii ani din cauza preţurilor oferite de firmele de lactate, o situaţie care se datorează, parţial, abolirii cotelor de lapte în UE în anul 2015 dar şi nemulţumirilor create în sectorul creşterii animalelor de introducerea unor norme de mediu mai stricte precum şi a unor reguli privind bunăstarea animalelor.

Grupul Danone a demarat investiţia în România în 1996, prin achiziţia fostei unităţi Mioriţa Fundeni. Începând din 2013, Danone România a devenit centrul regiunii Europei de Sud-Est, care include România, Bulgaria, Grecia şi ţările Adriatice, servind o piaţă potenţială de peste 60 de milioane de consumatori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.