Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce este nevoie de mai mulți specialiști pentru un singur bolnav cu cancer?

Diagnosticul de cancer presupune de cele mai multe ori riscuri vitale, ceea ce face nu doar necesară, ci esențială evaluarea medicală a fiecărui pacient și alegerea personalizată a celor mai bune opțiuni diagnostice și terapeutice, pentru a asigura o supraviețuire pe termen lung, dublată de o calitate a vieții cât mai bună.

Cazurile oncologice sunt însă extrem de complexe, dată fiind nevoia unei evaluări clinice și paraclinice complete, efectuată în dinamică, deoarece cancerul este o boală care poate evolua rapid și uneori imprevizibil. Pentru a complica și mai mult lucrurile, afecțiunile cronice preexistente ale pacientului, medicația de fond sau alte caracteristici individuale pot dicta contraindicații sau precauții pentru anumite metode terapeutice, până la schimbarea radicală a abordării. Mai mult decât atât, același pacient oncologic poate să fie tratat de mai mulți specialiști diferiți, pe măsură ce înaintează în etapele de tratament.

În aceste condiții, o abordare multidisciplinară devine obligatorie pentru a asigura pacientului cu cancer cele mai bune șanse de supraviețuire și de a trăi o viață normală, alături de familie și integrat în societate. La buna îngrijire a pacientului oncologic își aduc contribuția mai multe specialități, se realizează consulturi interdisciplinare, poate fi nevoie de efectuarea în mod repetat a unor investigații avansate, de intervenții chirurgicale complexe, precedate sau nu de terapii complementare precum radioterapia sau chimioterapia, intervenții reconstructive, tratamente medicamentoase costisitoare, internări repetate.

Comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board) este cea care analizează fiecare caz oncologic și stabilește strategiile diagnostice și terapeutice optime, personalizate, pentru a oferi fiecărui pacient cele mai bune șanse la viață. Din această comisie fac parte specialiști din Oncologia medicală, Chirurgie generală, Radioterapie, Radiologie-imagistică medicală și, după caz, Medicină nucleară, Anatomie patologică, alte specialități chirurgicale – Neurochirurgie, Urologie, Ortopedie etc. Statistic, șansele de succes ale unui caz oncologic cresc cu aproximativ 30% atunci când se organizează întâlnirile Tumor Board față de situația în care fiecare medic implicat în soluționarea cazului acționează individual, fără ca planul terapeutic să fie analizat în echipă.

La Centrul Oncologic SANADOR, sănătatea fiecărui pacient este prioritară. Așadar, fiecare pacient oncologic beneficiază de analiza comisiei Tumor Board, formată din medicii șefi de secție din specialitățile implicate (Oncologie medicală, Chirurgie, Radioterapie, Radiologie-imagistică medicală, Anatomie patologică etc.).

Raportul întocmit de Tumor Board este accesibil imediat pacientului și medicului care l-a solicitat, pentru optimizarea și transparența datelor medicale, cu scopul de a asigura o succesiune rapidă de etape diagnostice și terapeutice, în conformitate cu cele mai recente ghiduri internaționale, și de a acționa prompt în favoarea pacientului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.