Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce NU a numit-o Klaus Iohannis șef la DNA pe Adina Florea: Ce spun articolele de lege invocate de președinte

www.adevarul.ro
adina florea

Klaus Iohannis a respins, miercuri, numirea în funcția de procuror șef al DNA a Adinei Florea, precum și numirea altor procurori în funcții de conducere la marile parchete, printre care și pe cea a Giorgianei Hosu la DIICOT.

Președintele a făcut anunțul printr-un comunicat de presă, menționând că la baza deciziei a stat articolul 48 din legea 303/2004.

"În conformitate cu dispozițiile art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare și, având în vedere considerentele Deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018, Președintele României respinge propunerile înaintate de către ministrul justiției, întrucât nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcție de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) și (12) din Legea nr. 303/2004", se arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

Citeste si Olguța Vasilescu, prima reacție după ce Iohannis a lăsat-o în afara Guvernului: Știam că e ranchiunos. Eu am lăsat ceva în urmă, președintele nu

Articolele invocate de președinte se referă la magistrații care au făcut parte din serviciile de informații sau care au un interes personal e influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege.

Articolul 48, alin. (10)-(12), din legea 303/2005 arată că:

"(10) Nu pot fi numiţi în funcţii de conducere judecătorii care au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea ori judecătorii care au un interes personal, ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege.

(12) Înainte de numirea în funcţiile de conducere, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii verifica şi comunica, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă judecătorul a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau a colaborat cu acestea".

Desi articolele mentionate se referă la judecatori, sunt raportate la articolul 54 din aceeași lege, articol care se referă la numirea sefilor de parchete.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.