Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce nu se poate încă aplica modelul bănăţean în Ţinutul Secuiesc

revista presei

Evenimentul Zilei:

Mulţi dintre şefii grei din UDMR au dosare penale. Este vorba de parlamentari, dar şi de lideri din administraţia locală, acolo unde discursul extremist este dus la cele mai agresive cote pentru a atrage voturi...Cei care au urmărit în timp diversele şcoli de vară organizate prin Covasna şi Harghita, la care se adună toţi extremiştii din Transilvania şi mai ales din Ungaria, au remarcat că politicienii cu probleme penale indicaţi mai sus au fost printre cei mai aprigi generatori de ură pe criterii etnice de la aceste manifestări... Votul acordat din patru în patru ani hoţilor a permis acestora să fure mai departe, şi mai mult, din banii comunităţilor locale. E o complicitate perversă care afectează România de 25 de ani în toate judeţele ei. Este un cerc vicios care a funcţionat perfect în favoarea politicienilor maghiari corupţi pentru că mulţi dintre alegătorii lor nu au înţeles aproape nimic din ceea ce înseamnă Uniunea Europeană şi nu percep cursul ireversibil al istoriei. Nu realizează cât de stupid este, în 2015, în UE, să te apuci să visezi la o realitate de acum 200 de ani.Naţionalismul exacerbat al unor politicieni maghiari generează reacţii în oglindă din partea unor politicieni sau persoane publice care pică în păcatul naţionalismului românesc la fel de imbecil. Cea mai mare gogoaşă pe care vehiculează unii dintre cei aflaţi de această parte a baricadei este că pur şi simplu „ungurii” nu pot să gândească altfel decât extremist şi că sunt stăpâniţi de obsesii istorice intratabile. Este o tâmpenie uriaşă. Demonstraţia falsităţii acestei teorii se face în fiecare zi în satele din Banat unde nu există astfel de discuţii în comunităţile maghiare. Are un merit abordarea aparte a acestei zone a Imperiului Austro- Ungar, dar şi pragmatismul bănăţenilor. Ştiu bine că lozincile naţionaliste nu astupă gropile din drumuri şi nici nu produc fonduri pentru modernizarea canalizării, de exempu. Când înţeleg asta şi maghiarii din Harghita şi Covasna lucrurile se vor schimba.

România Liberă:

După vizita din aprilie a lui Tsipras la Moscova, au existat numeroase speculații privind reorientarea Guvernului Syriza către Rusia, dar acum a apărut prima confirmare cvasi-oficială. Moscova folosește o gamă largă de „tactici hibride“ în această ofensivă, din care fac parte un pan-ortodoxism complet inventat, o propagandă virulentă anti-americană și anti-occidentală, încurajarea și exploatarea corupției generalizate și, mai nou, fluturarea noului proiect de gazoduct-fantomă Turkish Stream... Că Turkish Stream nu este decât o momeală pentru a extinde influența rusă în Balcani o dovedește și faptul că, potrivit presei elene, omul desemnat să conducă negocierile cu Grecia este un anume Leonid Reșetnikov, care este descris drept consilier al lui Putin și director al Institutului Rus de Studii Strategice (RISI). Dar nici Reșetnikov, nici RISI nu sunt exact ceea ce se înțelege în Occident prin consilier și Institut de Studii Strategice. Reșetnikov este un fost ofițer KGB, ulterior SVR (serviciul de spionaj civil al Rusiei) care a lucrat în trecut la Sofia, a avut însărcinări în Serbia suficient de importante încât să merite o decorație din partea patriarhului Irineu al Serbiei (pentru că pan-ortodoxismul nu are sens dacă nu primește girul KGB-ului) și, potrivit bigrafiei sale vorbește bulgărește, sârbește și comunică în elenă. Ceea ce îl face se pare competent și potrivit pentru a promova interesele Rusiei în Balcani.

Ziarul Financiar:

Grupul ţărilor emergente BRICS a lansat marţi, la Shanghai, Noua Bancă pentru Dezvoltare (NDB), care va acorda finanţare statelor aflate în dezoltare pentru proiecte de infrastructură, relatează BBC. Grupul BRICS este format din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud. Noua instituţie financiară este văzută ca o alternativă la Banca Mondială şi FMI, cu toate că grupul BRICS susţine că NDB nu rivalizează cu acestea. "Obiectivul nostru nu este să concurăm sistemul existent ci să îl îmbunătăţim şi să îl completăm în stilul nostru", a declarat preşedintele NDB, Kundapur Vaman Kamath. Ţările BRICS au criticat Banca Mondială şi FMI pentru că nu acordă statelor aflate în dezvoltare drepturi de vot suficiente. NDB urmează să acorde primele împrumuturi la începutul anului viitor.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.