Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce ora 3 dimineața este considerată cea mai periculoasă oră

Pinterest
ora 3

Pagubă, boală, blesteme, ghinion, toate acestea, spuneau strămoșii noștri, că se petrec la ora 3 dimineața. Această oră este mistică și a fost numită ora vrăjitoarei sau ora diavolului.

De ce ora 3 dimineața este considerată cea mai periculoasă oră

Fenomenul orei trei dimineața confirmă nu numai teama superstițioasă a strămoșilor noștri, ci și cercetarea științifică modernă, transmite Știri.md, cu referire la convorbiri.ro.

Magia numărului trei

După cum scrie L. Savchenko în articolul „Reprezentarea codurilor conceptuale într-un sistem de fraze”, magia numărului trei a fost prezentă în viața de zi cu zi și în ritualurile tuturor popoarelor păgâne. Odată cu apariția creștinismului, numărul trei a căpătat o semnificație aparte. Au început să-l asocieze cu Sfânta Treime – Treimea Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh.

Repetarea multiplă a numărului trei a supraviețuit și în folclorul românesc – trei fii, trei drumuri, trei încercări de a finaliza o sarcina. În descrierile creștine – negarea în trei a apostolului Petru, trei daruri (aur, tămâie și smirnă) pentru Iisus nou-născut etc. Conform versiunii populare, Iisus a fost răstignit la ora 3. În simbolismul creștin, acest număr mistic era considerat perfect.

A ilustrat legea trinității spirit-suflet-corp, Dumnezeu-om-natura, putere-minte-materie, gând-cuvânt-acțiune.

Ora vrăjitoarei

Ora 03:33 în Occident este numită diavolului, pentru că este jumătate din numărul Fiarei 666. Se crede că în miezul nopții sufletele morților pătrund în Lumea celor Vii, spiritele rele și vrăjitoarele își activează puterile.

În 1560, Papa Pius al IV-lea a introdus chiar și conceptul de „ora de vrăjitorie” în viața de zi cu zi: dacă o persoană nu dormea în acel moment, ci făcea unele acțiuni, era acuzată de vrăjitorie.

Se crede că la ora 3 dimineața forțele luminii dorm și nimic nu împiedică spiritele rele să pătrundă în Lumea celor vii, iar vrăjitorii și vrăjitoarele distrug linia dintre lumi și să obțin sprijinul demonic.

Nu este o coincidență că în multe cărți de referință despre vrăjitorie se găsește referința că la ora 3 dimineața se fac cele mai bune vrăji.

Cei însemnați

Potrivit credințelor populare, se credea că cei născuți la ora 3 dimineața poartă evident pecetea damnaților. Ori va muri în copilărie, ori va suferi toată viața. Prin urmare, acestor bebeluși li s-a acordat o atenție sporită.

Strămoșii noștri nu au făcut niciodată baie noaptea, crezând că „spălă” protecția divină și tot ceea ce este pozitiv din viața lor. Această superstiție a supraviețuit până în zilele noastre, mulți oameni nu fac niciodată baie sau duș după miezul nopții.

Mai puțin cunoscută astăzi este o altă superstiție conform căreia nu ar trebui să-ți pieptăni părul în timpul nopții. Prin părul căzut este mai ușor pentru spiritele rele să ia în stăpânire sufletul uman.

Fenomenul orei 3 dimineața

Oamenii credeau că, dacă o persoană se trezește constant în jurul orei 3 dimineața, este un semn rău. Cel mai probabil, diavolul i-a preluat sufletul. Groaza mistică este greu de înțeles.

În timpul trezirii în timpul nopții, o persoană experimentează adesea groază, disconfort, frisoane sau febră, bătăi rapide ale inimii și lipsă de aer. Astăzi, astfel de simptome sunt atribuite atacurilor de panică, dar strămoșii noștri, desigur, le-au asociat cu demonii.

Psihologii moderni au o explicație științifică pentru fenomenul celor trei ore. În acest moment organismul sintetizează în mod activ trei hormoni – hormonul de somn melatonina, precum și cortizolul și serotonina, care sunt produse în timpul stresului.

Oamenii care trebuie să rezolve numeroase probleme în timpul zilei, cei care trăiesc în stres constant și în pragul unei căderi mentale, produc o cantitate mare de cortizol și serotonină în timpul zilei. Noaptea, sub influența melatoninei, hormonii de stres sunt activați și starea de odină este întreruptă prin trezire.

Pentru a explica motivele trezirii nocturne, psihologii folosesc un termen special – „anxietate în așteptare”. Într-un vis, sistemul nervos uman nu se odihnește, creierul continuă să se gândească la modalități de a rezolva probleme, de a calcula opțiuni, de a analiza. Acest lucru provoacă „somnul senzorial” și trezirea, care apare de obicei în jurul orei 3 dimineața.

În primul rând, coșmarurile și visele tulburătoare pot „trezi” o persoană. Ele apar din cauza faptului că psihicul încearcă să scape de experiențele acumulate. Creierul procesează coșmarurile și activează o reacție de apărare sub formă de trezire.

În al doilea rând, problema cu somnul tulburat în miezul nopții poate veni din copilărie. Dacă un copil suferă de trezire nocturnă de la o vârstă fragedă, atunci este probabil ca problema să fie transferată și la vârsta adultă.

Pentru a învinge „farmecele diavolului” este adesea suficient să ai o altă abordare asupra vieții. Nu te mai certa înainte de a merge la culcare, bucură-te de micile victorii și laudă-te pentru ele și, de asemenea, nu consumă carbohidrați simpli noaptea (sandvișuri, plăcinte, chifle).

De asemenea, medicii nu aprobă încercarea de a înșela organismul adormind după patru dimineața – în acest mod, sistemul nervos suferă și mai mult.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.