Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce va pierde PSD în Moldova. Datele care îi dau dureri de cap lui Dragnea

liviu dragnea

Ceva se întâmplă în județele din Moldova și nu e deloc plăcut pentru PSD. Așa cum s-a văzut și la alegerile locale din acest an, liberalii recuperează teren în fața social-democraților și sunt foarte aproape să obțină victorii istorice într-o regiune considerată până de curând un fief al PSD.

Una din explicații este pe cât de surprinzătoare, pe atât de simplă. Potrivit datelor INS, guvernarea PSD a generat mai multă sărăcie, în special în zonele vulnerabile, inclusiv în județele din Moldova. Potrivit datelor de la INS, 2014 a fost anul în care rata sărăciei la nivel național a fost de 25,4%, cu 3 procente mai mult decât în 2013. Spre comparație, în perioada 2008 – 2011, rata sărăciei a scăzut constant, atingând un minim de aproximativ 21% în 2010. Practic, tot ceea ce s-a câștigat timp de câțiva ani s-a pierdut în timpul guvernării PSD. În viața reală, aceste cifre au însemnat o înrăutățire a situației pentru milioane de români, mai ales în județele sărace, acolo unde speranța unui trai decent a fost spulberată de executivul condus de guvernul Victor Ponta.

Citește și: SINGURUL loc din LUME unde viața va continua în cazul unui ATAC NUCLEAR se află în România: Accesul e INTERZIS / VIDEO

Nu este așadar o întâmplare că în multe județe din Moldova liberalii au câștigat scoruri foarte bune, devansând pe alocuri PSD. La cum merg lucrurile, se pare că fenomenul se va accentua la alegerile de pe 11 decembrie, iar social-democrații își vor pierde supremația în Moldova. Pe lângă Suceava, unde PSD a pierdut la scor în locale, județul Neamț pare a fi următorul mare eșec pentru social-democrați în aceste alegeri. PNL are la Neamț o echipă foarte puternică și bine organizare, care sub conducerea lui Mugur Cozmanciuc, a luat o serie de decizii politice extrem de utile pentru organizație, reușind să coaguleze forțele anti PSD și să atraga de partea sa lideri și personalități marcante din județ.

Dacă liberalii lui Cozmanciuc vor reuși să obțină o delegație importantă de parlamentari în județ -4 parlamentari- atunci balanța puterii politice în Moldova se schimbă radical, pentru că este știut faptul că PRU va obține un scor important la Iași prin fostul primar Gheorghe Nichita. Un scor sub medie al PSD în Neamț, care este așteptat de specialiști pe baza ultimelor sondaje, coroborat cu un scor sub medie al PSD în Iași, ar însemna că Moldova și-ar schimba culoarea politică din roșu în galben. Astfel, se poate întâmpla ca PSD să piardă guvernarea pentru că va pierde câteva mandate de parlamentar în niște județe considerate până nu de mult fiefuri.

Citește și: Ierihonul, cel mai vechi oraș din lume locuit în permanență

De altfel, pare că PSD-iștii au renunțat chiar ei la a considera Moldova un fief, în condițiile în care președintele PSD, Liviu Dragnea, nu s-a înghesuit să se deplaseze în județele din regiune și în condițiile în care fostul ministru al sănătății, Nicolae Bănicioiu, un apropiat al lui Victor Ponta a fost exilat să candideze la Iași.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.