Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De unde va porni următoarea criză economică mondială

youtube
criza economica, economie

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă o analiză pe tema semnalelor care anunță declanșarea unei noi crize economice la nivel mondial.

Adevărul:

Tot mai multe organisme financiare şi analişti economici au identificat mai multe semne care prevestesc declanşarea unei crize economice. Chiar şi Nouriel Roubini, supranumit profetul crizei, a nominalizat câteva pericole.
(...) Ce spune Nouriel Roubini
Nouriel Roubini, economist american şi profesor universitar al Şcolii de Afaceri Stern din cadrul Universităţii din New York, care a prezis Criza economică mondială din 2007–2010 încă din anul 2005, supranumit profetul crizei, a prezentat în cotidianul francez „Les Echo“, o serie de motive care anunţă o nouă criză.
Potrivit lui Roubini, prima cauză are  ar putea să ducă la o criză sau măcar o recesiune în economia mondială, ar fi , culmea, chiar creşterea solidă a economiei americane care a depăşit potenţialul. Până în anul 2020, creşterea economică americană se va epuiza şi are toate şansele să se transforme în recesiune.
În al doilea rând, Rezerva Federală americană a anunţat deja că va creşte dobânzile, un proces care chiar se întâmplă. În acest moment, dobânda la dolar este de 2,25% şi conform anunţului Rezervei Federale va ajunge până în anul 2020 la 3,5%.
În aceste condiţii, inflaţia va urca în condiţiile în care preţul ţiţeiului dă semne de creştere. De altfel, investitorii pe pieţele internaţionale au luat deja în calcul creşterea inflaţiei începând să îşi orienteze investiţiile de pe piaţa de capital către obligaţiuni, cea mai bună dovadă în acest sens fiind creşterea din ultima perioadă a randamentelor la obligaţiunile americane.
Totodată, celelalte bănci centrale şi în special Banca Centrală Europeană vor normaliza în următoarea perioadă politica monetară, ceea ce înseamnă că se va trece la creşterea dobânzilor.
În al treilea rând, războiul comercial aflat în derulare care opune administraţia Trump marilor blocuri comerciale ale lumii. Este un fel de război care seamănă cu principiul singur împotriva tuturor. Adică, administraţia americană a impus deja taxe vamale în relaţia cu economia chineză, a anunţat că doreşte să schimbe tratatele comerciale cu Uniunea Europeană sau cu Japonia şi a încheiat deja acorduri cu Mexic şi Canada. În aceste condiţii, economiştii se aşteaptă ca inflaţia să crească în toate marile economii ale lumii.
În al patrulea rând, arată Nouriel Roubini, Europa se confruntă cu o creştere economică lentă în condiţii de fricţiuni comerciale. Europa are o problemă la orizont numită Italia. Politicile bugetare ale Italiei riscă să crească datoria suverană a zonei euro existând în acelaşi timp, probabilitatea ca politicienii aflaţi la putere în Italia să apese din nou pe pedala ieşirii din zona euro.
În al cincilea rând, pieţele bursiere mondiale sunt la maxime istorice. Ceea ce arată că, mai devreme sau mai târziu, o corecţie este inevitabilă. În acelaşi timp, pieţele imobiliare ating şi ele valori maxime în tot mai multe economii. Totodată, companiile şi statele au ajuns la un grad record de îndatorare. Ceea ce va face ca rostogolirea datoriilor să fie tot mai scumpă. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

La Erevan s-a încheiat al 17-lea sommet al Francofoniei. In a doua şi ultima zi a reuniunii la vârf din capitala Armeniei a fost desemnat şi noul secretar general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. In locul canadienei Michaëlle Jean a fost aleasă, prin consens ca de obicei, şefa diplomaţiei rwandeze, Louise Mushikiwabo. După o “paranteză” canadiană de 4 ani, şefia OIF revine deci în Africa, continent care ocupa în mod tradiţional dintotdeauna acest post prestigios.
Louise Mushikiwabo, în vârstă de 54 de ani, este de aproape un deceniu şefa diplomaţiei rwandeze. Apropiată preşedintelui Paul Kagamé, ea întruchipează deci şi politica represivă a acestuia, în particular contra presei şi opozanţilor. Un bilanţ deranjant pentru o secretară generală a unei organizaţii care promovează intens democraţia şi drepturile omului. Dealtfel, candidatura lui Louise Mushikiwabo a fost denunţată de mai multe ONG-uri de apărare a drepturilor omului dar şi de 4 foşti miniştri francezi ai Francofoniei. Rămâne acum de văzut dacă Mushikiwabo, odată ajunsă în fruntea OIF, îşi va însuşi şi valorile Francofoniei. Intr-un interviu acordat ziarului Le Monde de joi, pe atunci încă şefa diplomaţiei rwandeze, prezenta o viziune aparte despre drepturile omului. «Toate aceste noţiuni de democraţie şi drepturi umane, nu sunt întotdeauna foarte clare şi precise» spunea aceeaşi Mushikiwabo acum două-trei luni într-un alt interviu acordat agenţiei France Presse.
Istoria ei personală explică, în parte cel puţin, atitudinea noii secretare generale a Francofoniei. Louise Mushikiwabo este o supravieţuitoare, în adevăratul sens al cuvântului. Cum ne reaminteşte tot Le Monde, “viaţa ei a fost marcată de toate tragediile care au zdruncinat Rwanda”. Născută în 1961 dintr-o familie tutsi în momentul în care această etnie începea să fie persecutată, Mushikiwabo reuşeşte totuşi să-şi termine şcoala şi să devină profesoară de engleză. In 1986 pleacă în SUA cu o bursă de studii, lucru care-i va salva viaţa. Mai toţi membrii familiei ei, începând cu fratele ei, cunoscut opozant, au murit ucişi în genocidul din 1994 care avea să se soldeze în total cu un milion de morţi. (Mai multe detalii AICI)

Mediafax:

Câmpia Turzii, oraş de provincie, până nu demult mono-industrial, a devenit, în ultimul an, teren de încercare pentru traficanţii de droguri şi etnobotanice. Noul drog, K2/Zombie, a băgat mai mulţi tineri în spital şi i-a învăţat pe toţi, profesori şi părinţi, să fie mult mai atenţi cu copiii lor.
Municipiul Câmpia Turzii a intrat în atenţia poliţiştilor şi procurorilor, dar şi a Avocatului Poporului, după apariţia unor filmuleţe cu tineri care ar fi consumat drogul K2/Zombie. În timp ce autorităţile locale susţin că problema nu mai există în urma arestării a doi dealeri, reprezentanţii instituţiilor de învăţământ rămân vigilenţi.
Mai multe filmuleţe au surprins tineri zăcând pe scaune în zona Gării ori pe băncile din parcuri, inerţi şi albi la faţă ca nişte saci cu făină, sau care se mişcau de parcă tocmai şi-ar fi băgat degetele în priză. Alţii, care stăteau aplecaţi, fără reacţie, sau mergeau cu spatele şi păreau gata să cadă, de parcă abia şi-ar ţine echilibrul pe o sârmă ancorată la mare înălţime. Sau unii care aveau mişcări incontrolabile, convulsive, ca şi când ar da o probă într-un film horror despre Apocalipsă.
Toţi au ceva în comun şi anume faptul că ar fi consumat drogul K2/Zombie intrând, astfel, în atenţia ofiţerilor de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate şi a procurorilor DIICOT Cluj care au supravegheat un an oraşul înainte de a prinde şi aresta doi dintre dealeri, unul fiind Baghera, zis şi ”lordul drogurilor”. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.