Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Debitul Dunării se va menține peste media multianuală a lunii ianuarie, până la valoarea de 7.000 mc/s

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor
INHGA Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor

Debitul fluviului Dunărea se va menţine peste media multianuală a lunii ianuarie, pe parcursul următoarei săptămâni, până la valoare de maximum 7.000 metri cubi/secundă, arată prognoza de specialitate, publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Conform hidrologilor, în zilele de 7 şi 8 ianuarie, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (6.600 mc/s), staţionar în următoarea zi, apoi, până pe 14 ianuarie, la ora 7:00, în creştere (7.000 mc/s), peste media multianuală a lunii ianuarie (4.950 mc/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi, în prima parte a intervalului, în scădere pe sectorul Gruia - Giurgiu, şi în creştere pe sectorul Olteniţa - Tulcea, iar în partea a doua a intervalului vor fi, în general, în creştere pe sectoarele Gruia - Zimnicea şi Isaccea - Tulcea şi în scădere pe sectorul Giurgiu - Galaţi, potrivit Agerpres.

Prognoza medie durată pe râuri arată că, în intervalul 8 ianuarie, ora 7:00 - 14 ianuarie, ora 7:00, debitele vor fi în general în scădere, cu excepţia râurilor din Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, unde vor fi staţionare.

Totodată, în prima parte a intervalului de prognoză, pe cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari din nord - vestul ţării, apele vor fi în creştere prin propagare.

În prima parte a intervalului se va menţine peste Cotele de apărare cursul inferior al râului Tur, aval de acumularea Călineşti Oaş, din cauza tranzitării şi atenuării viiturilor formate anterior în bazinul râului Tur.

În plus, formaţiunile de gheaţă (gheaţă la mal, năboi, pod de gheaţă) existente în Moldova vor fi în extindere şi intensificare şi îşi vor face apariţia inclusiv pe unele râuri din Maramureş şi estul Transilvaniei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.