Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizia CNCD, în cazul organizării concursului pentru posturile de director, este INCORECTĂ

Ministerul Educației susține că este incorectă decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) potrivit căreia metodologia pentru ocuparea funcțiilor de director în unitățile de învățământ preuniversitar interzice participarea anumitor persoane la acest concurs.

Citește și: Donald Trump a comis-o din nou: A numit-o Miss Piggy pe o fostă Miss Universe / VIDEO

"Mesajul nostru este ferm: concursul pentru ocuparea funcțiilor de directori în unitățile de învățământ preuniversitar se va organiza la termenele anunțate inițial, pe baza principiilor și prevederilor enunțate în metodologie. Decizia CNCD, și anume că metodologia interzice anumitor persoane participarea la concurs, este incorectă. Articolul incriminat se referă la un potențial conflict de interese ce ar putea surveni după promovarea concursului, nicidecum nu face referire la înscrierea la concurs. Prin urmare, deși au fost diverse tentative de a sabota acest concurs, vă asigur că îl vom organiza. Există în acest moment peste 6.900 de candidați înscriși și avem datoria să mergem până la capăt cu demersul de profesionalizare a managementului școlar", a declarat Mircea Dumitru, ministrul Educației, conform unui comunicat de presă.

Citește și: Știai asta? 21 de curiozități despre ce ne înconjoară

Ministerul Educației anunță că va contesta hotărârea CNCD, dată pe 28 septembrie, în conformitate cu prevederile Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, dar și cu procedura de contestație aprobată de CNCD. Ministerul va depune și o cerere de suspendare a respectivei hotărâri.

Vezi și: Cioloș anunță că vrea PNL: Îmi doresc ca un guvern liberal să continue ce am început

"Ministerul Educației a fost citat la ședința de analiză a dosarului menționat anterior în data de 26 septembrie, fiind informat că termenul de soluționare a acestuia este 28 septembrie. În condițiile în care, în procedura internă a CNCD de soluționare a petițiilor și sesizărilor se stipulează în mod expres că citația se comunică părților cu 5 zile înaintea termenului stabilit, Ministerul Educației a fost pus în imposibilitatea de a-și prezenta apărarea. Cu toate că a fost solicitată oficial amânarea ședinței, având în vedere intervalul foarte scurt acordat pentru formularea unui punct de vedere, cererea a fost ignorată, speța judecându-se fără apărarea ministerului. Mai mult, petiția a fost soluționată în regim de urgență, deși potrivit ordinul președintelui CNCD nr. 144/2003, acest tip de procedură nu este reglementat", se arată în comunicatul de presă.

Vezi și: SURSE: Blaga joacă la rupere. Omul impus în conducerea PNL

În opinia reprezentanților ministerului, decizia CNCD este bazată "pe un argument fals", deoarece prevederile art. 21 alin. (5) din metodologie, luat în discuție în ședința CNCD, vizează exclusiv candidații care promovează concursul.

"Precizăm că înscrierea și susținerea probelor sunt deschise tuturor cadrelor didactice care îndeplinesc cumulativ condițiile prevăzute la art. 3 alin. (1) din metodologia de concurs", se afirmă în comunicat.

Citeşte şi: Alis Grasu îi răspunde lui Cătălin Tolontan, apare numele lui Gigi Becali: 'Nu am luat niciun leu'

Potrivit Ministerului Educației, aplicarea prevederilor art. 21 alin. (5) nu generează situații discriminatorii, ci previne apariția conflictelor de interese, în condițiile în care persoane aflate în relație de soți și rude de gradul I vor ocupa concomitent funcții de conducere, îndrumare și control în învățământul preuniversitar.

"Considerăm că situații de acest gen pot să influențeze exercitarea obiectivă a atribuțiilor specifice funcțiilor de conducere, respectiv de îndrumare și control sau a rolului oficial. Reamintim, în context, că același prevederi au fost aplicate la concursul pentru ocuparea funcțiilor de inspector școlar organizat în anul școlar 2014-2015, fără a fi atacate de nicio persoană", se mai afirmă în comunicat, potrivit agerpres.

Citește și: Percheziții la creatoarea Adina Buzatu, un celebru scriitor și un cunoscut avocat: Sunt acuzați de evaziune fiscală și spălare de bani

Miercuri, 28 septembrie, CNCD a sancționat cu avertisment Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Mureș, invocând decizii discriminatorii în organizarea examenului pentru posturile de director și director adjunct din cadrul unităților de învățământ din sistemul preuniversitar.

Citeşte şi: Gigi Becali intervine în scandalul momentului: 'Nu am făcut nicio nelegiuire'

Potrivit unui comunicat al CNCD, în cazul MENCS, Colegiul director a constatat că prevederile art. 21, alin. (5) din Ordinul MENCS nr. 5080/ 2016 constituie discriminare directă, pe criteriul rudeniei (rude de gradul I și soț/ soție), prin care se limitează accesul în condiții de egalitate la ocuparea funcției de director/ director adjunct al unei unități de învățământ preuniversitar.

"Colegiul director a aplicat sancțiunea contravențională a avertismentului MENCS, recomandă emiterea unei circulare în sensul deciziei CNCD, respectiv dispune monitorizarea punerii în aplicare a hotărârii. În cazul neaplicării hotărârii, CNCD se va autosesiza", preciza comunicatul.

Citeşte şi: Un club celebru din București a fost INCHIS: Acuzații de evaziune fiscală

De asemenea, CNCD considera că Hotărârea ISJ Mureș nr. 46/2016, prin care se folosește drept criteriu numărul claselor cu predare în limba română și în limbile minorităților naționale pentru desemnarea funcțiilor de director/ director adjunct pentru care trebuie îndeplinite cerințele art. 3 alin. (6) ("în cazul unităților de învățământ cu secții de predare în limbile minorităților naționale, unul dintre directori are obligația cunoașterii limbii respective, dovedite cu documente justificativ"), constituie discriminare directă pe criteriul de limbă.

"Colegiul director a aplicat sancțiunea contravențională a avertismentului ISJ Mureș și recomandă retragerea hotărârii în cauză, respectiv dispune monitorizarea punerii în aplicare a hotărârii. În cazul neaplicării hotărârii, CNCD se va autosesiza", menționa CNCD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.