Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizia Curții de Justiţie a UE care crează un precedent: Este DISCRIMINATORIU acordarea de sărbători legale doar unor creștini

austria

Justiţia europeană a calificat drept discriminatorie o lege din Austria care le rezervă numai membrilor anumitor biserici creştine, în special protestante, dreptul la o zi liberă plătită în Vinerea Mare, conform unei decizii anunţate marţi, relatează AFP şi DPA, agerpres.ro.

Citește și: Vești proaste pentru Simona Halep! Va pierde locul 1. Cine îi va lua locul

Curtea de Justiţie a UE (CJUE) a fost chemată să tranşeze această chestiune de către justiţia austriacă, la rândul său sesizată de un salariat care i-a cerut angajatorului său, o agenţie de detectivi privaţi, să îi acorde o indemnizaţie de zi de sărbătoare pentru că a lucrat în Vinerea Mare.

Însă acest salariat nu este membru al nici uneia dintre bisericile creştine (Bisericile Protestante de confesiune de Augsburg şi de confesiune helvetică, Biserica Vetero-Catolică şi Biserica Evanghelică Metodistă) care beneficiază de acest regim special în Austria.

Acest drept special urmăreşte să le permită angajaţilor aparţinând respectivelor biserici să îşi practice religia în Vinerea Mare fără a trebui să convină asupra unei zile de concediu cu angajatorul lor. Însă majoritatea austriecilor aparţin de Biserica Romano-Catolică, iar pentru ei Vinerea Mare este o zi obişnuită de lucru.

CJUE, cu sediul la Luxemburg, a considerat că această legislaţie "constitutie o discriminare directă din motive religioase". Şi că ea nu poate fi justificată prin obiectivul de a apăra "drepturile şi libertăţile" unora sau sau de a compensa "dezavantaje legate de religie".

Judecătorii au subliniat în special că lucrătorii "care aparţin altor religii, ale căror sărbători importante nu coincid cu zilele de sărbătoare comune în Austria", nu au drepturi echivalente, deoarece ei nu pot să facă apel decât la bunăvoinţa angajatorului pentru a obţine o permisiune de concediu.

Pentru creştini, Vinerea Mare marchează ziua crucificării şi morţii lui Iisus Hristos.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.