Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie de ultimă oră a statelor UE: Ce se întâmplă cu vizele pentru statele terţe

Comisia Europeana

Statele membre ale Uniunii Europene au căzut de acord vineri la Bruxelles asupra unui mecanism care permite suspendarea rapidă a excepţiilor de la obligativitatea vizelor acordate unor ţări terţe, pe fondul îngrijorărilor privind liberalizarea regimului de vize cerută de Turcia, transmite AFP.

Suspendarea va interveni în special dacă una dintre condiţiile pentru acordarea excepţiilor nu mai este respectată de-a lungul timpului, mai rapid decât în cazul regulilor actuale, potrivit poziţiei comune adoptate de miniştrii de interne din UE. Această 'clauză de salvgardare', propusă de Paris şi Berlin, apoi reluată de Comisia Europeană, urmează acum a face obiectul unei negocieri cu Parlamentul European, conform Agerpres.

 

"Liberalizarea vizelor are numeroase avantaje pentru Uniunea Europeană şi ţările terţe, însă avem nevoie de o frână de urgenţă pentru toate ţările care beneficiază de aceste excepţii, pentru a fi siguri că nu există abuzuri", a pledat ministrul olandez pentru migraţie, Klaas Dijkhoff, a cărui ţară asigură preşedinţia Consiliului UE.

 

Noul mecanism ar putea fi declanşat pe baza a noi motive, cum ar fi un aflux de cetăţeni dintr-o ţară terţă care rămân în UE după expirarea perioadei autorizate pentru sejurul lor de scurtă durată fără viză.

 

Excepţia ar fi de asemenea suspendată dacă o ţară beneficiară nu îşi respectă angajamentele în termeni de 'readmisie' a cetăţenilor săi sau dacă imigranţi ilegali au trecut pe teritoriul său înainte de a intra în UE.

 

Prin această iniţiativă se urmăreşte să fie oferite asigurări ţărilor membre îngrijorate de excepţiile de la obligativitatea vizelor pe care le-ar putea obţine rapid nu doar Turcia, dar şi Ucraina, Georgia şi Kosovo.

 

"Asta ar însemna că aproape 130 de milioane de persoane nu ar mai avea nevoie de vize în spaţiul Schengen, ceea ce ar putea stârni îngrijorări" în contextul crizei migratorii, a subliniat un responsabil european.

 

Mecanismul de suspendare rapidă era de asemenea o condiţie pentru ca anumite state membre să accepte să acorde noi excepţii de la obligativitatea vizelor, în special cetăţenilor turci, pentru sejururi de maximum 90 de zile în spaţiul Schengen.

 

El "vizează toate ţările şi nu este îndreptat împotriva niciuneia anume", a ţinut să precizeze ministrul german de interne, Thomas de Maiziere.

 

"Este o clauză care permite să se revină la situaţia anterioară dacă o ţară nu îşi respectă obligaţiile şi angajamentele", a spus ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, care a reamintit de asemenea că Franţa va rămâne 'vigilentă' în privinţa chestiunii criteriilor de îndeplinit de către Turcia pentru a fi scutită de la regimul de vize.

 

Comisia Europeană a deschis la 4 mai calea pentru liberalizarea regimului de vize pentru turci, însă sub rezerva unor noi măsuri ale guvernului turc, în timp ce a Ankara a făcut din această exceptare o condiţie pentru a continua să aplice controversatul acordul privind migraţia semnat cu UE.

 

Executivul comunitar consideră în special că Turcia trebui să modifice definiţia privind terorismul, considerată prea extinsă.

 

Însă preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a respins ferm orice modificare a acestei legislaţii, sugerând că s-ar putea ajunge la un blocaj, ceea ce ar ameninţa acordul convenit la 18 martie cu UE pentru a limita afluxul de imigranţi spre Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.