Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie finală în Parlament: Familiilor soldaţilor şi gradaţilor profesionişti beneficiază gratuit de asistenţă medicală și medicamente

Inquam Photos - George Călin
Inquam Camera Deputaților plen Parlament

Camera Deputaților a modificat miercuri, în calitate de for decizional, Statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti în sensul clarificării unor situaţii juridice referitoare la drepturile şi obligaţiile acestor categorii de personal militar. Proiectul merge la promulgare la șeful statului,

Citește și: Parlamentul a decis: Alegerile locale se organizează în cel mult 6 luni de la expirarea stării de alertă .

  • "Membrii familiilor soldaţilor şi gradaţilor profesionişti beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Apărării Naţionale sau în alte reţele sanitare, cu decontarea cheltuielilor de către acest minister, în limitele sumelor aprobate cu această destinaţie în buget", este o noutate din lege
  • Un alt amendament stipulează că soldaţii şi gradaţii profesionişti au dreptul, în timp de pace, la un concediu de odihnă anual, în aceleaşi condiţii ca şi cadrele militare în activitate. De asemenea, soldaţii şi gradaţii profesionişti au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea sau îngrijirea copilului, concediu de acomodare, precum şi la concediu paternal, în condiţiile prevăzute pentru cadrele militare în activitate.
  • Potrivit proiectului, soldaţii şi gradaţii profesionişti sunt selecţionaţi din rândul cetăţenilor români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul în ţară. Deputaţii din comisia de specialitate au adoptat un amendament potrivit căruia "pentru îndeplinirea serviciului militar ca soldaţi şi gradaţi profesionişti pot fi recrutaţi şi angajaţi cetăţeni cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani, care îndeplinesc normele şi criteriile stabilite prin ordin al ministrului Apărării Naţionale". Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor a mai decis ca, în funcţie de nevoile instituţiei militare, soldaţii şi gradaţii profesionişti cu o vechime în serviciu de cel puţin 4 ani, trecuţi în rezervă în temeiul legii, care au vârsta de până la 45 de ani, pot fi rechemaţi în activitate dacă s-au aflat în rezervă mai puţin de 4 ani neîntrerupt, în condiţiile stabilite prin ordin al conducătorului instituţiei militare.

Potrivit unui alt amendament al Comisiei de apărare, articolul 9 a fost modificat astfel: "(1) Soldaţii şi gradaţii profesionişti au dreptul să urmeze, în condiţiile legii, orice formă de învatamânt. (2) Pe perioada şcolarizării în cadrul programelor de studii militare pentru formarea subofiţerilor, a maiştrilor militari sau a ofiţerilor în activitate, soldaţii şi gradaţii profesionişti îşi păstrează această calitate şi beneficiază de drepturile corespunzătoare, în mod similar cadrelor militare în activitate. (3) La data înmatriculării în programele de studii prevăzute la alin. (2), contractele încheiate de soldaţii şi gradaţii profesionişti în cauză cu unităţile din care provin încetează de drept. (4) Pentru perioada şcolarizării, soldaţii şi gradaţii profesionişti înmatriculaţi în programele de studii prevăzute la alin. (2) încheie contracte cu instituţia/unitatea militară de învatamânt (...) în condiţiile legii. În situaţia în care soldaţii şi gradaţii profesionişti nu absolvă studiile prevăzute la alin. (2) din motive neimputabile lor, aceştia se numesc în funcţii corespunzătoare gradului şi specialităţii militare deţinute, potrivit nevoilor Ministerului Apărării Naţionale, conform competenţelor stabilite prin ordin al ministrului Apărării Naţionale".

Copiii soldaţilor şi gradaţilor profesionişti decedaţi în timpul şi din cauza serviciului, ca urmare a unor acţiuni militare, accidente, catastrofe sau a unor acte de devotament excepţional ori a unor misiuni în cadrul forţelor internaţionale destinate menţinerii păcii ori constituite în scopuri umanitare, pot fi transferaţi la colegiile naţionale militare sau în instituţiile militare de învăţământ care formează ofiţeri, maiştri militari sau subofiţeri, pe baza unui test de aptitudini, a rezultatelor la învăţătură obţinute în instituţiile civile de învăţământ şi potrivit normelor aprobate de ministrul Apărări Naţionale, mai prevede un amendament la proiect.

Conform altui amendament, soldaţii şi gradaţii profesionişti rechemaţi în activitate pe o funcţie cu o altă specializare parcurg modulul perfecţionării instruirii de specialitate.

Soldaţii şi gradaţii profesionişti care au o vechime în serviciu în această calitate de cel puţin 15 ani pot încheia cu Ministerul Apărării Naţionale contracte pe perioadă nedeterminată până la limita maximă de vârstă până la care aceştia pot fi menţinuţi în activitate.

Actul normativ prevede că gradele militare ale soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, în ordinea lor ierarhică, sunt: soldat, fruntaş, caporal clasa a IlI-a, caporal clasa a Il-a, caporal clasa I.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 55: Forța Ciolacu! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.