Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie luată de un lider USR: Turnătorul Hertei Müller la Securitate, numit într-o funcţie importantă

Herta Müller

Zilele trecute a fost numită echipa de coordonare științifică a Muzeului Satului Bănățean, instituție de care se ocupă vicepreședintele USR al Consiliului Județean Timiș. Potrivit presei locale, Cristian Moș (USR) a prezentant noii membri la aniversarea a 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

Specialiști „vor aduce plus valoare în această instituție care are mare nevoie de un suflu nou și de o direcție care să ne ajute să o transformăm într-un reper pentru zona de vest a țării”, spune Cristian Moș.

Pe listă se află şi scriitorul Walther Konschitzky care este și editor, etnolog și fotograf, originar din Bacova, Timiș. Potrivit tion.ro, în perioada 1967-1987 a fost redactor la ziarul de limbă germană Neuer Weg, care apărea la București . În anul 2001 și-a luat doctoratul la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj cu tema „Arhitectura populară bănățeană. Stil și ornamente„. Este și fotograf și a realizat cartea „Arhitectura populară din Banat”, în care sunt prezentate schițe și fotografii cu stiluri de case. În prezent, Walther Konschitzky trăiește în Germania și vin în România cu expoziții de fotografii și lansări de carte.

Ce nu se spune în prezentarea oficială a lui Konschitzky este cuprins în scrierile Hertei Muller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, originară din Banat. Potrivit unui articol publicat de Marius Chivu în "Dilema Veche", volumul "Mereu aceeaşi nea şi mereu acelaşi neică", semnat de Herta Muller, cuprinde şi "odiseea întoarcerii şi a reconstituirii trecutului cu ajutorul dosarului de urmărire, un trecut mutilat la propriu şi la figurat, căci dosarul de la CNSAS a fost descompletat".

"Lectura dosarului, întocmit minuţios de Securitate, dar păstrat parţial, declanşează un adevărat policier biografic în care sînt deconspiraţi cîţiva dintre informatori (Roland Kirsch, Walther Konschitzky, Alexander Ternovits sau Horst Fassel, unii dintre aceştia fiind chiar decoraţi de Ion Iliescu cu Ordinul „Meritul Cultural“ în grad de ofiţer), scriitoarea dezvăluind sprijinul pe care Asociaţia Şvabilor Bănăţeni, implicată în vînzarea minoritarilor germani, l-a acordat regimului ceauşist colaborînd intens cu Securitatea", se arată în articolul din "Dilema Veche".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.