DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

DECIZIE: 'Teroristul' din Covasna rămâne în arest

beke-istvan

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis miercuri ca Beke Istvan Attila să rămână în arest preventiv, în dosarul în care este acuzat de DIICOT că intenţiona să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestaţia de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc. 

Beke Istvan, cetăţean român de etnie maghiară, a fost arestat preventiv pe 1 decembrie, în urma unei decizii luată de Curtea de Apel Bucureşti, apoi el a făcut contestaţie, respins miercuri de instanţa supremă, decizia fiind definitivă. 

El este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive privind prevenirea şi combaterea terorismului. 

Potrivit anchetatorilor, există date că Beke Istvan, membru marcant al extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste HVIM Ungaria, ce are obiective revizionist-separatiste, printre care realizarea, inclusiv prin acte de violenţă îndreptate împotriva cetăţenilor români şi a bunurilor acestora, a dezideratului de îngreunare şi împiedicare a autorităţilor române în actul de exercitare a puterii de stat în zona aşa-zisului "Ţinut Secuiesc", şi-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele şi instrumentele necesare confecţionării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenţiona să-l detoneze în public, pe raza localităţii Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie. 

Procurorii susţin că Beke Istvan Attila plănuia să detoneze dispozitivul artizanal de la distanţă prin intermediul unui telefon mobil, acesta urmând să fie amplasat într-un coş de gunoi din centrul localităţii Târgu Secuiesc, pe traseul de deplasare a paradei militare de 1 Decembrie. 

Detonarea dispozitivului ar fi fost plănuită încă din luna octombrie, în cadrul unei întâlniri la care au luat parte membri ai organizaţiei "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" - HVIM. 

"Din actele de urmărire penală a rezultat faptul că, în cursul zilei de 10.10.2015, pe raza judeţului Covasna, a avut loc o întâlnire a mai multor membri HVIM, pe parcursul căreia numitul (...) a propus amplasarea şi detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie pe raza localităţii Târgu Secuiesc, afirmând că are o cutie de petarde acasă ce poate fi folosită în acest sens", precizează DIICOT. 

Procurorii notează că, pe parcursul respectivei întâlniri, s-a convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, prin utilizarea unui fitil care "ar face să se aprindă cel puţin 3-4 petarde simultan" şi că mai trebuie "doar o baterie". 

Beke Istvan a afirmat că de pe telefonul mobil poate accesa camera video amplasată în exteriorul magazinului său situat în centrul localităţii Târgu Secuiesc şi că va putea urmări marşul de Ziua Naţională a României şi detona dispozitivul exploziv improvizat de la distanţă, "chiar dacă va fi plecat din localitate cu familia". 

"Pentru conspirarea activităţilor desfăşurate, numitul (...) a propus ca pentru detonarea dispozitivului exploziv improvizat să se cumpere 'o cartelă nou-nouţă şi un telefon la fel, apelezi şi apoi le distrugi', Beke Istvan precizând că 'la ce am avut noi, puteai să fixezi un cronometru la maxim 24 de ore'. (Cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la locuinţa suspectului Beke Istvan Attila a fost identificat şi ridicat un dispozitiv electronic de iniţiere şi temporizare a impulsurilor electrice de 12 V. Totodată, urmărirea penală a materializat probator faptul că, după momentul întâlnirii din data de 10.10.2015, suspectul Beke Istvan Attila a efectuat demersuri de achiziţionare a unui telefon mobil nou de pe site-ul 'rezistent telefon.ro')", mai spun procurorii. 

Potrivit DIICOT, ca loc de amplasare a dispozitivului, a fost propus perimetrul din zona în care se află statuia lui Gabor Aron, unul dintre participanţii la întâlnire propunând ca loc de amplasament un coş de gunoi din centrul localităţii situat pe traseul de deplasare a paradei militare, afirmând că după acţiune "o să se spună că Târgu Secuiesc a fost atacat de terorişti". 

De asemenea, participanţii la întâlnire au folosit un limbaj codificat. 

Astfel, unul dintre ei a insistat că "trebuie să facem o încercare, nu mănânci pizza cu poftă, doar o guşti, vezi cum e", termenul de "pizza" fiind folosit cu referire la dispozitivul exploziv improvizat, H. I. afirmând: "Ar merita să facem, măcar să acumulăm experienţă". 

Anchetatorii au descoperit că Beke Istvan Attila este administratorul SC B.I.A. Electronic SRL, cu sediul în Târgu Secuiesc, judeţul Covasna, şi că folosea un teren situat pe raza localităţii Estelnic, judeţul Covasna, unde are amenajat un poligon de airsoft. 

La percheziţii, procurorii au găsit 195 de dispozitive explozive clasa articole pirotehnice categoria a III-a cod FP3, dintr-un total de 400 bucăţi achiziţionate de Beke Istvan cu încălcarea legii; materii explozive - clasa articole pirotehnice categoria a II-a cu fum alb; dispozitiv de iniţiere şi temporizare a impulsurilor electrice de 12 V.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.