Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deficitul anual de investiții în dezvoltarea gazelor naturale amenință dezechilibrele de aprovizionare și noi creșteri de prețuri la nivel mondial

investingnews.com
gaze

Gazele naturale nu au fost niciodată mai cruciale pentru mixul energetic global, înlocuind cărbunele și combustibilii lichizi și sprijinind în același timp adoptarea energiei regenerabile intermitente, în special în țările în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, anii de investiții insuficiente în dezvoltarea petrolului și a gazelor naturale riscă să provoace un dezechilibru în trilema energetică a accesibilității, disponibilității și sustenabilității în următorii ani, scrie saudigazette.com.sa.

Un decalaj anual de 200-300 de miliarde de dolari în investițiile globale în dezvoltarea gazelor naturale din ultimul deceniu amenință dezechilibrele de aprovizionare și noi creșteri de prețuri la nivel mondial, pe măsură ce cererea de gaze naturale crește în țările în curs de dezvoltare, a declarat Majid Jafar, directorul general al Crescent Petroleum, în cadrul Simpozionului anual al Forumului Internațional al Energiei de la Riyadh, în fața unei audiențe formate din lideri de afaceri și factori de decizie politică.

Cel de-al 14-lea Simpozion AIE-FIE-OPEC privind perspectivele energetice, care a avut loc miercuri, a fost inițiat de ministrul saudit al energiei, prințul Abdulaziz bin Salman. Prezentat ca un dialog energetic comun între producători și consumatori, la eveniment au participat Joseph McMonigle, secretarul general al Forumului Internațional al Energiei, Haitham Al-Ghais, secretarul general al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), și Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie. Discuția a subliniat importanța dialogului privind perspectivele energetice și semnalele de pe piață, în condițiile în care piața este volatilă și în condițiile în care se adâncește decalajul dintre scenariile de aprovizionare cu energie.

"Gazele naturale cu ardere curată sunt mai importante ca niciodată ca mijloc de tranziție energetică, înlocuind cărbunele și combustibilii lichizi pentru producerea de energie electrică, sprijinind în același timp energiile regenerabile atunci când soarele sau vântul sunt insuficiente. Dar, pe măsură ce cererea de gaze naturale crește, un deficit de investiții de aproximativ 200-300 de miliarde de dolari pe an în ultimul deceniu va avea un impact asupra aprovizionării în viitor", a declarat Majid Jafar. El a subliniat necesitatea unui echilibru în trilema energetică a accesibilității, disponibilității și sustenabilității, în special în țările în curs de dezvoltare, care este esențială pentru a atinge prosperitatea, abordând în același timp schimbările climatice ca o provocare globală.

Prețuri mai ridicate la GNL

Jafar, care este, de asemenea, directorul general al consiliului de administrație al Dana Gas PJSC, a evidențiat creșterea preconizată a comerțului mondial cu gaze naturale lichefiate (GNL) cu 50% până în 2040, pentru a se apropia de 700 de milioane de tone pe an. El a subliniat că investițiile insuficiente în infrastructură și aprovizionare duc la prețuri ridicate la GNL, exacerbând sărăcia energetică în țările în curs de dezvoltare din Asia și Africa și încurajând creșterea arderii cărbunelui, contribuind astfel la creșterea emisiilor de carbon care agravează schimbările climatice.

"Lumea în curs de dezvoltare este locul în care provocarea schimbărilor climatice va fi câștigată sau pierdută", a subliniat el. "Trebuie să le permitem acestor țări să aibă acces astăzi la surse de energie stabile, mai puțin poluante și cu costuri reduse, inclusiv la gazele naturale, pentru ca efortul global să aibă succes."

Sesiunea ministerială și a directorilor executivi a inclus discuții cu mai mulți miniștri, printre care Marcel Abeke, președintele Conferinței OPEC, ministrul petrolului din Gabon; senatorul Heineken Lokpobiri, ministrul de stat pentru resurse petroliere din Nigeria; Antonio Oburu Ondo, ministrul minelor și hidrocarburilor din Guineea Ecuatorială; și Bruno Jean-Richard Itoua, ministrul hidrocarburilor din Congo, printre alții.

Jafar a remarcat, de asemenea, că regiunea Golfului a devenit un pionier în ceea ce privește tehnologiile energetice de ultimă oră, de la energia solară cu costuri reduse la hidrogenul albastru și verde, precum și la captarea carbonului. El a evidențiat investițiile din regiune în tehnologiile energetice de probă, asigurând rolul său central în energia globală pentru deceniile următoare.

Crescent Petroleum a fost un lider în industrie, atingând neutralitatea carbonului în toate operațiunile sale în 2021, prin proiecte menite să reducă intensitatea carbonului și să compenseze emisiile rămase. Această piatră de hotar, realizată după ani de eforturi de îmbunătățire a eficienței totale a proceselor, a stabilit Crescent Petroleum ca fiind una dintre companiile cu cea mai mică intensitate de carbon din sectorul energetic, cu o intensitate de carbon la o treime din media globală a industriei.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.