Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Defrișări România: Bilă albă de la Greepeance pentru județul lui Dragnea

greenpeace

Un raport Greenpeace pentru anii 2013-2014 nu înregistrează nici o defrișare ilegală în Teleorman. „Campion” la această tristă categorie este județul Argeș cu 5851 cazuri, urmat de Buzău cu 3538 cazuri și Mureș, cu 3351.

La nivel național defrișările ilegale par să crescut în intensitate în perioada studiată. Astfel, în 2013-2014 au avut loc 62 de tăieri ilegale de arbori pe zi, față de 50 de cazuri pe zi, în 2012, și 28 de cazuri pe zi în 2009-2011. Totuși, este posibil să vorbim mai degrabă de o intensificare a acțiunilor statului în această direcție.

Valentin Sălăgeanu, coordonator de campanie al Greenpeace România, insistă că investigațiile autorităților se referă doar la 1/16 din masa lemnoasă estimată a fi furată în rapoartele Guvernului.

La nivelul a 3 județe (Cluj, Alba și Maramureș) se înregistrează 78% din volumul de lemn tăiat ilegal la nivel național.

În ceea ce privește prejudiciul, valoarea totală la nivel național în 2013-2014 a fost estimată de către autorități la 230.937.047 lei (aproximativ 52,1 milioane euro). Ca urmare a volumului mare înregistrat, județele Cluj, Alba și Maramureș au cele mai mari valori medii: 70.189 lei prejudiciu/caz în Alba, 52.742/caz în Cluj și 27.227/caz în Maramureș.

Pentru reducerea tăierilor ilegale de arbori, Greenpeace recomandă aplicarea de pedepse mai aspre, o mai bună colaborare între instituțiile cu atribuții de control (Poliție, Garda Forestieră, Jandarmerie) și alocarea de personal suplimentar, precum și și îmbunătățirea Radarului Pădurilor, prin transparentizarea informațiilor și accesul public la amenajamentele silvice.

Totuși, suprafața totală împădurită este într-o ușoară creștere între 2009-2014. Această evoluție se vede în comunicate INS inclusiv cele citate în raportul Greenpeace. Organizația ecologistă, însă, nu face referire explicită la aceste date.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.