Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Demiterea Guvernului Ludovic Orban a spart două recorduri politice după 1989

G4Media
orban ciolacu

După ce PSD a oferit în 2017 o premieră post-decembristă prin demiterea propriului Guvern, liberalii au spart și ei două recorduri.

În ultimii 30 de ani au fost depuse în Parlament un număr total de 40 de moțiuni de cenzură prin care aleșii au încercat să demită guvernele de la vremea respectivă. Doar 5 moțiuni de cenzură au fost adoptate și au dus la schimbarea Guvernului.

Moțiunea de cenzură prin care a fost demis miercuri Guvernul Ludovic Orban a întrunit cele mai multe voturi pe care le-a obținut o moțiune de cenzură după Revoluție și este pentru prima oară după 1989 când parlamentarii demit trei Guverne într-o singură legislatură.

În legislatura 1990 - 1992, când FSN a avut 70% din parlamentari, nu s-a depus nicio moțiune de cenzură împotriva Guvernelor Petre Roman și Theodor Stolojan.

În 1992-1996, Guvernul Nicolae Văcăroiu, format în jurul FDSN-ului lui Ion Iliescu și a 'sateliților' PUNR, PRM, PSM, PDAR, s-a confruntat cu 5 moțiuni de cenzură. Toate au fost respinse fără emoții.

În timpul guvernării CDR (legislatura 1996 - 2000) s-au depus 4 moțiuni de cenzură împotriva cabinetelor Victor Ciorbea, Radu Vasile și Mugur Isărescu. Niciuna nu a fost adoptată. În opoziție atunci erau PDSR, PUNR și PRM.

Cel mai liniștit guvern din punct de vedere al amenințării cu demiterea în Parlament a fost Guvernul Adrian Năstase: în legislatura 2000-2004 s-au depus doar două moțiuni de cenzură de către PNL, PD și PRM. Ambele au picat.

Guvernul Călin Popescu Tăriceanu a rezistat la 6 moțiuni de cenzură în legislatura 2004-2008: cinci moțiuni de cenzură au fost respinse și una nu a mai fost votată în urma retragerii unor semnături.

Prima moțiune de cenzură adoptată după Revoluție s-a votat în data de 13 octombrie 2009: Guvernul Emil Boc a fost demis în Parlament cu 254 de voturi 'pentru', după ieșirea PSD de la guvernare.

Următorul Guvern care a fost demis de Parlament a fost Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu: în 27 aprilie 2012, moțiunea de cenzură depusă de USL (PSD + PNL) a fost adoptată cu 235 de voturi 'pentru'.

De altfel, în legislatura 2008-2012 s-au depus 11 moțiuni de cenzură, cel mai mare număr de moțiuni de cenzură depuse într-o legislatură. Din cele 11 moțiuni de cenzură, 7 au fost respinse, două nu au fost votate, iar două au fost adoptate.

A urmat o perioadă de liniște pentru Guvernele Victor Ponta și Dacian Cioloș. În legislatura 2012-2016 s-au depus 4 moțiuni de cenzură, toate respinse.

În actuala legislatură care a început în 2016 și care se încheie în acest an au fost depuse 8 moțiuni de cenzură, dintre care 3 au fost adoptate.

În 2017, moțiunea de cenzură prin care a fost demis Guvernul Sorin Grindeanu a întrunit 241 de voturi 'pentru'.

În 2019, moțiunea de cenzură prin care a fost demis Guvernul Viorica Dăncilă a întrunit 238 de voturi 'pentru'

Moțiunea de cenzură din 2020 prin care a fost demis Guvernul Ludovic Orban a întrunit 261 de voturi 'pentru', cele mai multe voturi întrunite de o moțiune de cenzură după Revoluție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.