Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Democrația suntem noi. De ce 10 august nu este un prim pas către erdoganizare (OPINIE)

Inquam Photos / Octav Ganea
protest

În dezbaterea publică observ o preocupare față de starea democrației românești după mini-represiunea din 10 august. Este adevărat că reacția autorităților manifestațiilor a avut un caracter nedemocratic, manifestându-se un exces intolerabil de forță în fața unor manifestanți relativ pașnici. Dar să credem că am asistat la o degenerarea a democrației românești înseamnă să confundăm apetitul democratic al guvernanților cu democrația însăși.

Știam dinainte că PSD este pregătit să folosească litera legii în contra spiritului și, prin mijloace democratic-majoritariste, să limiteze caracterul democratic-liberal al societății. Căci despre asta este vorba. În sensul conducerii prin majoritate, România este în continuare la fel de democratică. Și va continua să fie. Pericolul este acela ca libertățile celor care se întâmplă să nu fie de acord cu guvernul, ca reprezentant al majorității, să fie limitate. Din acest punct de vedere, însă, nu trebuie să ne uităm doar la încercarea PSD de a reprima manifestația ci și, sau mai ales, la eșecul de a realiza acest lucru.

Nu cred că PSD s-a temut de manifestanții din Piața Victoriei. Mai degrabă cred că au vrut să se folosească de această oportunitate pentru a transmite un mesaj opoziției. De ce oportunitate? Pentru că se anunța un miting nu foarte mare și pentru că membrii Diasporei nu sunt neapărat extrem de populari în anumite segmente ale electoratului PSD. Din acest punct de vedere, planul PSD a mers prost de la bun început. Diasporenilor, care nu pot să fi fost foarte mulți, li s-au adăugat în număr mare bucureșteni și oameni din restul țării iar lansarea timpurie a gazelor în piață nu pare să fi descurajat multă lume. Totuși, PSD a decis să meargă înainte.

Trei sunt, în opinia mea, reacțiile sociale care au calmat Partidul Social Democrat. În primul rând, manifestația revenit și a doua zi, având dimensiuni cel puțin egale. În al doilea rând, Parchetul a deschis acțiunea penală. În al treilea rând, BOR a luat o poziție de distanțare prudentă. (Ordinea nu reflectă neapărat importanța.)

Unele explicații sunt necesare. Nu am speranțe majore de la parchetele militare. Dar am avut ocazia să cunosc funcționari publici traumatizați după ani de zile de o vizită la DNA în calitate de martori. Angajații statului nu se simt apărați de lege din bunul motiv că legea este rareori suficient de clară cât să îi apere. O acțiune penală este ca sabia lui Damocles atârnată deasupra capului de un fir de păr. Acesta poate fi mai gros sau mai subțire dar oricum este un fir. Apoi, în ceea ce privește Biserica Ortodoxă Română, nu există doar comunicatul ci și anumite poziții din interiorul Bisericii , moderate în linia rugăciunii ca să fie bine să nu fie rău dar altfel transparente. Un mesaj că, la firul ierbii, lumea nu vrea neapărat să vândă linia de comunicare a PSD.

Acceptând că mai există o minimă capacitate a PSD de a lua decizii raționale, observăm cum este plauzibil că acțiunea Parchetului să fi avut efect asupra executanților din rândul Ministerul Afacerilor Interne iar posibilitatea unei răceli a relații cu Biserica, curtată intens în ultima vreme, a avut potențialul de a calma decidenții.

Am văzut argumentul că violența a încetat deoarece ea era doar un mijloc de a deturna atenția publică de la revendicările manifestanților. Dar nu pot să îmi imaginez că cineva s-a temut de revendicările Diasporei ... deoarece acestea nu au fost niciodată foarte clare. Nu mi-au fost mie, care sunt un om rezonabil de informat și cu atât mai puțin ele trebuie să fi fost clare alegătorului de rând. Astfel, îmi pare mai viabilă ipoteza că PSD a comis o agresiune de oportunitate și nu de panică.

În al doilea rând, și am evitat să vorbesc despre asta în articolul de sâmbătă, interesul rațional al MAI era sa mai existe provocări la un nivel scăzut ca să justifice retroactiv dificultățile întâmpinate de Jandarmerie, dificultăți care, în narațiunea oficială, au dus la escaladarea violenței. Este scenariul din 2012. Faptul că nu au urmărit acest interes, faptul că s-au oprit complet, sugerează mai degrabă ca a funcționat presiunea externă.

Să revin la titlu. Erdogan, PiS sau Viktor Orban s-au sprijinit pe majorități care erau și sunt, dacă nu mult mai mari, cel puțin mult mai motivate decât cele ale PSD-ALDE. Codrin Ștefănescu a intuit bine când a reîncălzit ideea unui mega-miting PSD. Dar nu îmi imaginez că un asemenea miting va cere limitarea drepturilor politice. Nu suntem acolo. Încă. De aceea nu ne îndreptăm spre erdoganizare sau spre o democrație (mult mai) iliberală. Încă.

Deocamdată societatea a blocat abuzul de putere al guvernării. Încă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.