Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Demonstrație de forță a Moscovei în apropierea coastelor SUA: Exerciții cu rachete de croazieră Vulcan, Granit şi Onix

navalpost.com
Harpoon rachete racheta

Rusia a tras luni rachete de croazieră asupra unor ţinte simulate în apele care o separă de Alaska, teritoriu american, în ceea ce a declarat că este un exerciţiu pentru a-şi proteja ruta maritimă nordică în Arctica, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Ministerul rus al Apărării a declarat că rachete de croazieră Vulcan, Granit şi Onix au fost lansate pe distanţe de sute de kilometri pentru a lovi ţinte care simulau nave inamice în Marea Bering. Exerciţiul a implicat rachete lansate de pe uscat, de pe nave şi de pe submarine şi la manevre au participat 10.000 de militari, precum şi avioane şi elicoptere, a precizat ministerul.

Exerciţiile au avut loc în peninsula rusă Ciukotka şi în mările Ciukci şi Bering şi au fost supervizate de amiralul Nikolai Evmenov, comandantul-şef al marinei ruse.

Rusia doreşte să-şi demonstreze capacitatea continuă de a-şi proiecta forţa în Arctica şi în Orientul Îndepărtat, în ciuda presiunii asupra forţelor sale armate cauzate de războiul de 18 luni din Ucraina.

Moscova a declarat anul trecut că plănuieşte să cheltuiască aproape 30 de miliarde de dolari până în 2035 pentru dezvoltarea rutei maritime nordice, care a devenit mai viabilă pe măsură ce schimbările climatice au redus gheaţa marină în Arctica. Această rută traversează partea superioară a Rusiei, de la Murmansk, în apropiere de graniţele cu Norvegia şi Finlanda, până la Strâmtoarea Bering, în apropiere de Alaska.

Preşedintele Vladimir Putin a subliniat importanţa rutei într-un discurs ţinut luna trecută în faţa grupului de ţări BRICS, afirmând că Rusia plănuieşte să construiască noi porturi şi terminale de combustibil şi să îşi extindă flota de spărgătoare de gheaţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.