Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputat Camelia Gavrilă: Casa Muzeelor – invitație în lumea culturii ieșene, a literaturii, a teatrului, a istoriei

arhiva personala
Camelia Gavrila

Semnalez un eveniment major în atmosfera spirituală a Iașului – inaugurarea unei noi instituții culturale, Casa Muzeelor - clădire istorică în care se vor regăsi într-un dialog polivalent, încărcat de semnificații, Muzeul Literaturii Române, Muzeul Teatrului Evreiesc și Muzeul Pogromului de la Iași, anunță deputatul PSD Camelia Gavrilă, vicepreședinte al Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților prin intermediul unui comunicat de presă.

”Am participat cu emoție, cu bucurie estetică, dar și cu preocupare intelectuală la această sărbătoare cu valențe multiple. Cu aceasta ocazie am primit placheta-distincție “Casa muzeelor”, pentru implicare și colaborare în multe proiecte cu rezonanță culturală și educațională desfășurate în județul Iași, dar și în sensul valorizării potențialului istoric, artistic și creativ al județului nostru.

Așadar, în aceste zile trăim încă o dată tristețea comemorării Pogromului de la Iași, din iunie 1941, pagina întunecată, de istorie tulbure, traversată de societatea românească, subiect readus în dezbatere publică pentru a înțelege tragediile consemnate pe parcursul istoriei.

Realizarea muzeului, dezbaterile, evocările sunt forme prin care încercăm să elucidăm, să explicăm și să conștientizăm sensuri și vinovății de multe ori eludate.
Secțiunea muzeală destinată Pogromului este concepută sobru, cu documente, informații, afișe, elemente simbolice și imagini dramatice, reușind să refacă un moment grav și să creeze starea de emoție și reflecție lucidă.

Este remarcabil că la nivel local, Consiliul Județean Iași, președintele și consilierii județeni, au găsit resursele necesare și consecvența pentru a finaliza, chiar și în contexte dificile, un proiect cultural de anvergură, pe care Iașul îl aștepta.

În intervenția mea am subliniat importanța instituției culturale, aprecierea pentru demersul responsabil și profund cultural al Consiliului Județean Iași, proiect coordonat cu dăruire și consecvență de președintele Consiliului, dr. Ing. Maricel Popa.

Consider că se deschide astfel drumul înțelegerii trecutului, se completează spațiile muzeale din Iași, se recuperează sensurile și lecțiile unor evenimente relativ recente, secvențe importante de istorie aflate în zona de criză și derivă valorică.

Clădirea însăși este impresionantă, amplă și maiestuoasă, refăcută arhitectural cu acuratețe, având și un rol simbolic, pentru că amintește de sediul fostei Chesturi din Iași, de locul suferinței evreilor prigoniți, deportați, supuși unor suferințe cumplite - vorbim de locul și timpul unui masacru în care și-au pierdut viața mii de evrei, deci evocare necesară a contextului tulbure din anii premergători celui de-al doilea război mondial.

Prezența distinsă și expresivă a unui supraviețuitor al Trenurilor Morții, Iancu Zuckerman, dar și povestea adevărată rostită cu tristețe și sobrietate au sporit emoția și gravitatea momentelor comemorate după 79 de ani…

Secțiunea dedicată Istoriei Teatrului Evreiesc recompune atmosfera secolului al XIX-lea, semnificația onorantă a primului teatru profesionist de limbă idiș din lume, cu tot ce înseamnă fascinația scenei, creativitate regizorală, interpretarea actorilor, afișe, cronici de teatru, evoluții ulterioare ale fenomenului teatral, împletit cu elemente din cultura și spiritualitatea evreilor.

Fondatorul teatrului de la Pomul Verde din Iași, Avram Goldfaden, poet, dramaturg și actor evreu, originar din Ucraina, este personalitatea care, mai târziu, va fonda primul teatru evreiesc din New York. Un prolog important ancorat în lumea culturală ieșeană ...

În timp Casa Muzeelor va prelua și va dezvolta Muzeul Literaturii Române, găzduit acum de Casa Pogor, oferind cu generozitate spații destinate epocilor culturale și literare, scriitorilor formați în Iași și în Moldova. Instituția are șansa reală să devină un adevărat nucleu cultural al Iașului pentru incursiuni literare, lansări de carte, dezbateri, colocvii și sesiuni științifice, lecții la muzeu, ateliere de creație.

O zi plină de simboluri și bucurii ale spiritului...Să nu uităm că în sfera culturii se află idei, sentimente, atitudini, credințe și practici religioase, arta și știință, filosofie, valori și lectură a lumii.

Cultura este o interpretare a lumii, o lectură și o apreciere a existenței, un mod de a transmuta experiența umană în limbaje simbolice. Importanța ei ca întreg, indiferent de modalitățile de expresie, nu poate fi pusă la îndoială. În acest sens, Lucian Blaga afirma că omul nu poate evada din sfera culturii, întrucât și-ar pierde esența umană : ,,Exodul din cultură ar duce la abolirea umanităţii...”.”, a mai spus parlamentarul PSD de Iași.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.