Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputat UDMR initiaza lege pentru infiintarea de garzi cetatenesti

Deputatul UDMR Bihor Szabo Odon a anuntat marti ca vrea sa initieze o lege pentru infiintarea de garzi cetatenesti dupa model ungar. Acestea ar urma sa fie formate din voluntari care sa patruleze in localitatile in care bugetele nu permit existenta unei Politii Locale.

"În Ungaria acest model, care nu mai există în Europa, dar care a fost preluat cu succes din Canada, există aşa-numita Gardă Civilă, formată din voluntari, foarte bine şi clar reglementată, care funcţionează în comunităţi unde nu există Poliţie Locală. Am vorbit cu reprezentanţi ai Poliţiei Bihor, care colaborează foarte bine cu cei din judeţul Hajdu Bihar din Ungaria, şi ei apreciază foarte bine acest lucru", a spus deputatul Szabo Odon, potrivit Mediafax.

Legea pentru infiintarea Garzii Civile sau Cetatenesti ar urma sa prevada de asemenea norme de functionare a acesteia. Voluntarii care vor dori sa faca parte din aceste garzi nu ar fi salarizati, nu ar fi inarmati si ar avea atributii doar in patrarea ordinii publice, urmand ca ei sa activeze doar in urma absolvirii unor cursuri de pregatire.

Scopul, spune Szabo Odon, ar fi paza satelor în care bugetele sunt prea mici pentru a permite activitatea unor structuri de Poliţie Locală, membrii Gărzii Cetăţeneşti putând primi, în schimbul prestaţiei lor voluntare, unele facilităţi din partea administraţiei locale, precum plata poliţelor pentru asigurarea de viaţă, la fel ca în cazul pompierilor voluntari.

"Există foarte multe comunităţi mici, care nu îşi permit poliţie locală, care nu au nici posturi de Poliţie, şi unde anumite persoane creează o nesiguranţă sau comit furturi. Şi în prezent oamenii din aceste comunităţi îşi păzesc singuri hotarele, câmpurile, viile, livezile, dar dacă ar exista o Gardă Cetăţenească ar exista o organizare şi o altfel de legătură cu Poliţia. Membrii ei ar avea şi o autoritate", a afirmat deputatul UDMR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.