Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul Angel TÎLVĂR: `Noul an universitar bate la ușă și studenții primesc doar promisiuni de la actualul guvern!`

Angel Tilvar

După ce pandemia de COVID-19 a trimis în mediul online examenele de admitere la facultăți, un nou an universitar va începe foarte curând, tot cu necunoscute și tot cu provocări.

Guvernul trebuia să vină până acum cu măsuri concrete. A avut timp și toate pârghiile instituționale la dispoziție, dar, ca și în cazul anului școlar, a fost depășit de propria-i incompetență.

Încă de la începutul lunii septembrie, studenții se arătau îngrijorați de situația în care se află, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România cerând executivului “crearea unui mediu educațional predictibil, coerent și sigur pentru studenți”.

În contextul în care majoritatea universităților încep cursurile în mai puțin de două săptămâni, este vădită lipsa de preocupare și interes a guvernului care, miercurea trecută, după discuția cu rectorii universităților din România, s-a rezumat la a afirma că „s-a agreat inițierea unor demersuri”, iar guvernul își arată “deplina disponibilitate” pentru comunitatea academică. Promisiuni vagi, nicidecum răspunsuri concrete la nenumăratele necunoscute ale noului an universitar.

Pe de altă parte, însă, conform afirmațiilor oficialilor din sistemul de învățământ superior, din luna martie și până în prezent, sumele alocate de guvern universităților din România pentru măsuri anti-COVID se ridică la aproximativ 25 de lei de persoană, cheltuielile deja efectuate pentru aplicarea măsurilor de prevenție cerute de executiv, prin ordinul comun al ministerelor Educației și Sănătății, fiind mult mai mari.

Pe lângă incapacitatea guvernului de a acoperi aceste cheltuieli obligatorii atunci când vorbim de sănătatea celor angrenați în sistemul universitar, acum, ca să compenseze promisiunile neonorate, cu maximă aroganță, guvernul face altele: în urmă cu câteva zile a anunțat că va lansa o schemă de decontare pentru universități în valoare de 10 milioane de euro pentru achiziționarea de măști și dezinfectanți. De asemenea, guvernul va deconta cu 50 de milioane de euro achiziția de dispozitive electronice pentru studenții defavorizați, precizând că decontarea va funcționa pe același principiu precum schema de decontare pentru tablete, măști și dezinfectanți din învățământul preuniversitar.

Sună foarte bine și aștept cu interes concretizarea acestor intenții, mai ales că noul an universitar începe în scurt timp. Întrebarea este când vor fi alocați acești bani? Mi-e teamă că se va întâmpla la fel ca în cazul sutelor de mii de tablete și a miilor de laptop-uri promise elevilor, despre care se spunea că sunt prioritatea zero a guvernării!

Între timp, ministrul Finanțelor a ajuns la concluzia că, de fapt, guvernul nu are bani pentru a se ține de aceste promisiuni și că tabletele vor ajunge la elevi probabil pe la sfârșitul lui decembrie.

Și ne mai mirăm că tot mai puțini tineri intră în învățământul universitar, numărul celor care urmează studii de licență scăzând la mai puțin de jumătate în ultimii 10 ani.

Potrivit datelor EUROSTAT pentru anul 2019, românii se situează pe ultimul loc între statele membre UE la ponderea celor care au educație terțiară, cu un procentaj de doar 25,8% la studii superioare și la mare distanță de media UE (40,3%).

Datele oficiale arată că în 2019 a fost înregistrat cel mai mic număr de cursanți în învățământul superior, raportat la ultimii 20 de ani: 377.370 studenți în cele peste 400 facultăți de stat și aproape 150 facultăți particulare, principalul motiv fiind lipsa de perspectivă și de efort din partea statului de a crea condiții atractive pentru studenți.

Nu trebuie să disperăm, așa cum ne încurajează ministrul Educației: „O să fie bine, dacă va fi. Dacă nu, nu”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.