Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul PNL pârât la CSM îi răspunde ministrului Justiției

sigla pnl

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a adresat ieri Consiliului Superior al Magistraturii solicitarea de a declanşa verificări pentru a se stabili dacă recentele declaraţii ale unor lideri ai PNL aduc atingere independenţei justiţiei. Solicitarea sa vine după ce PNL, prin intermediul deputatului Radu Zlati, a solicitat CSM să verifice cum este posibil ca, deşi trei instanţe judecătoreşti au stabilit că Guvernul se face vinovat de încălcarea legii, doi procurori (procurorul de caz şi procurorul şef de secţie de la Parchetul General) să dea şi apoi să confirme o scoatere de sub urmărirea penală a şefului Guvernului, vinovat de încălcarea fragrantă a legii. Se făcea referire la plângerea penală făcută la adresa premierului de către PNL Cluj, plângere penală pentru abuz în serviciu, cauzată de faptul că nu au fost organizate de către Guvern alegeri pentru şefia Consiliului Judeţean Cluj, în termenul prevăzut de lege.

Citește și: Ministerul Justiției sesizează CSM din cauza acuzațiilor PNL

Deputatul PNL Radu Zlati, intrat în colimatorul ministrului Justiției, a reacționat astăzi și a precizat că îi aduce ”aminte rudei prin alianță a domului VV Ponta că actul fundamental al statului român, Constituția, prevede la art. 124 (1) că ”Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege”.”

Nici eu, nici colegul Seplecan nu am comentat o hotărâre judecătorească sau activitatea unei instanțe judecătorești, ci activitatea unor procurori, activitate pe care o presupuneam părtinitoare. Iar eu personal doream și doresc să aflu din partea CSM dacă presupunerile noastre sunt corecte sau nu. Iar în cazul în care presupunerile noastre s-ar dovedi corecte, consider că demisia sau demiterea Procurorului General ar fi un act în limitele bunului simț... A vorbi despre acțiunile unui procuror nu înseamnă să ataci Justiția, din simplul motiv că actul de Justiție nu se realizează prin instituția procurorului, ci prin aceea a judecătorului, conform Constituției. CSM nu s-a autosesizat la declarațiile mele și ale domnului Seplecan, pentru că nu avea de ce să se autosesizeze. Noi nu am atacat și nu am încercat să influențăm actul de justiție. Dimpotrivă – îl doream eliberat de eventualele presiuni venite dinlăuntrul sistemului judiciar”, arată Zlati prin intermediul unui comunicat de presă, remis stiripesurse.ro.

Citește și: PNL, solicitare către CSM: Faceţi curăţenie în propria casă

Înțeleg ca domnul Ministru Cazanciuc să încerce intervină public în ceea ce privește unele aspecte ale declarațiilor mele - declarații care îl ating, fie și indirect, pe primul-ministru al cărui subordonat este. Ca deputat de Cluj nu uit, de asemenea, că  în ceea ce privește încălcarea legii alegerilor prin neorganizarea la termen a alegerilor pentru șefia Consiliului Județean Cluj,  domnul Cazanciuc este tot atât de vinovat cât este și premierul, deoarece fac parte din același guvern. Guvern care refuză în continuare să respecte legea. Sunt, pe de altă parte, bucuros că domnul Cazanciuc a sesizat CSM, deoarece sunt sigur că, în înțelepciunea sa, din acest moment, CSM va avea ocazia să exprime și asupra solicitării mele ca Inspecția Judiciară să cerceteze asupra felului în care Procuratura a analizat și soluționat plângerea penală depusă la adresa premierului Ponta de către Mihai Seplecan. Partidul Național Liberal a arătat întotdeauna cuviinţă şi respect la adresa hotărârilor judecătorești. Pe de altă parte, șeful domnului Cazanciuc a demonstrat nu o dată, prin declarații publice, o atitudine ireverențioasă față de actul de justiție, fapt constatat chiar de către Consiliului Superior al Magistraturii. Domnul Cazanciuc a omis în acele împrejurări să se manifeste public, fie și doar în calitate de membru al CSM. În consecință salut intervenția domnului Ministru, sperând pentru dânsul că va fi începutul unei atitudini proactive și neutre, chiar dacă, în cazul meu și al domnului Seplecan, poziția domniei sale este una eronată”, a mai precizat deputatul liberal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.