Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DERAPAJ - Jurnalistul Dan Tăpălagă îndeamnă la discriminarea minorităţilor religioase

facebook.com
Dan Tapalaga

Jurnalistul Dan Tăpălagă semnează pe site-ul g4media.ro un articol de analiză despre "marii perdanţi ai referendumului". Printre perdanţi sunt menţionaţi şi "neoprotestanţii din politica românească", despre care jurnalistul spune că ar fi trebuit să apară la televiziuni doar cu un avertisment.

"I-am văzut în campania pentru referendum de la toate partidele, umplând ecranele televizoarelor cu o propagandă agresivă pro-referendum, fără ca publicul să fie avertizat că ei exprimă un punct de vedere partizan, dată fiind religia lor. Aici mai trebuie spus că mișcarea a pro-referendum a fost susținută de grupări conservatoare din Statele Unite care ar fi jucat în cazul unui succes rolul de idioți utili ai Rusiei, singurul mare beneficiar al retoricii ultraconservatoare în această parte de Europă", scrie Tăpălagă.

În primul rând, Dan Tăpălagă vrea probabil să se refere la "confesiunea lor", religia fiind cea creştină, la fel ca în cazul majoritarilor ortodocşi (care, presupunem, nu trebuie semnalizaţi în vreun fel când apar la TV). În al doilea rând, tot legat de formă, dacă face trimitere la conservatorii americani, care sunt în majoritate baptişti, trebuie spus că "neoprotestanţi" nu este un termen folosit în SUA. Ar fi ciudat, de altfel, din moment ce această confesiune a luat naştere acum mai bine de 400 de ani.

Jurnalistul doreşte, aşadar, ca publicul care urmăreşte o emisiune TV să fie avertizat cu privire la apartenenţa religioasă a unui invitat. Trecem peste faptul că nici măcar legea nu obligă vreun cetăţean să-şi declare apartenenţa religioasă. Ceea ce scoate în evidenţă absurditatea acestei pretenţii discriminatorii este o simpla extrapolare. Cum ar fi sunat propunerea ca la o dezbatere TV despre referendum toate persoanele să fie obligate să-ţi prezinte orientarea sexuală? Sau, dacă vreţi, într-un registru mai radical, cum ar fi dacă am înlocui "neoprotestanţii" din paragraful lui Dan Tăpălagă cu "evreii"? "Atenţie, acest punct de vedere este exprimat de un evreu!" Cu siguranţă, nici măcar Dan Tăpălagă nu ar considera o asemenea propunerea rezonabilă.

Totuşi, jurnalistul, cunoscut ca un pro-american convins, un obişnuit (cel puţin într-o perioadă) al Ambasadei SUA, face discriminări şi în privinţa americanilor. Conservatorii care au făcut posibilă alegerea lui Trump (aşa cum am afirmat deja, în majoritate baptişti, "neoprotestanţi" cum ar spune Dan Tăpălagă) sunt numiţi idioţi utili ai Rusiei. Rămâne de văzut cum va privi noul ambasador asemenea atitudini din România, ţinând cont de faptul că tot conservatorii din Senatul SUA îl vor valida pentru postul în care a fost desemnat de Donald Trump.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.