Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperire crucială pentru întreaga creștinătate: Incredibil ce au scos la lumină arheologii bulgari

arheologi

Arheologii bulgari au descoperit un tezaur de 56 de monede din aur şi bronz din epoca împăratului bizantin Teodosie al II-lea (401-450 e.n.) în cadrul unor săpături realizate în localitatea Devnea, a informat luni Primăria locală, citată de EFE, potrivit Agerpres.

Deocamdată au fost localizate 16 monede din aur - 14 cu efigia împăratului Teodosie al II-lea, una care o reprezintă pe soţia sa, Aelia Eudoxia, şi o alta care îl reprezintă pe împăratului Valentinian al III-lea.

Pe reversul monedelor este gravată o cruce creştină.

Au fost descoperite, de asemenea, 40 de monede din bronz.

Monedele au fost descoperite în cadrul unor săpături arheologice efectuate la câţiva metri de Muzeul Mozaicurilor din acest oraş aflat la 400 kilometri distanţă de Sofa. În aceaşi zonă au fost descoperite în 1929 aproape 100.000 de monede din argint din epoca împăratului roman Marc Antoniu.

Potrivit Primăriei din Devnea, există mari posibilităţi să fie realizate şi alte descoperiri în aceaşi zonă.

Citește și: Dincă bagă anchetatorii ÎN SPERIEȚI: Criminalul din Caracal are tendințe sinucigașe

"Credem că monedele au fost ascunse în timpul unui atac asupra oraşului din partea hunilor, care au distrus Marcianopolis (fost oraş roman, pe ruinele căruia s-a ridicat actualul Devnea), şi au rămas până acum îngropate", a declarat Hristo Kuzov, şeful echipei de arheologi care au descoperit tezaurul.

Monedele din bronz erau cele utilizate în tranzacţiile cotidiene, în timp ce monedele din aur erau depozitate în locuri speciale, fiind destinate cheltuielilor importante.

Arheologii sunt de părere că monedele, care au fost găsite într-o cutie din ceramică, aparţineau unui militar de rang înalt sau unui comerciant bogat.

Marcianopolis, numit astfel în onoarea Ulpiei Marciana, sora împăratului Traian, a fost un important centru economic şi religios al Imperiul Roman şi, ulterior, al Imperiului Bizantin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.