Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DESCOPERIRE EPOCALĂ Fosile ale unor lamantini din Era Glaciară, găsite în Texas

ZiareLive.ro
era glaciara

În prezent, colonii de lamantini îşi petrec verile în largul coastelor Texasului şi ale Floridei, deplasându-se spre sud şi spre ape mai calde pe măsură ce se apropie iarna. Descoperirea unor fosile de lamantini în Texas arată că şi strămoşii din Era Glaciară ai acestor mamifere marine aveau aceleaşi obiceiuri migratorii, transmite luni Live Science, potrivit AGERPRES.

Opt fragmente de oase de lamantini din Pleistocen - coaste, mandibule şi alte fragmente osoase - au fost descoperite de-a lungul coastei Texasului, ceea ce indică faptul că lamantinii fie au trăit în această regiune, fie o vizitau cu regularitate în cadrul migraţiilor lor, într-o perioadă cuprinsă între acum 240.000 şi acum 11.000 de ani. Această descoperire este surprinzătoare pentru că arată fie că apele de coastă ale Texasului erau mai calde decât era de aşteptat în perioada ultimei glaciaţiuni, fie că lamantinii din acea perioadă de timp erau mai toleranţi cu temperaturile scăzute decât cei din prezent.

Citește și: Prima reacție a lui Silviu Mănăstire, după ce a fost confirmat cu coronavirus: Indiciul pentru forma ușoară de Covid este pierderea mirosului și gustului .

Şase dintre fosile provin din colecţii particulare şi au fost donate recent Universităţii Sam Houston (SHSU) din Huntsville de-a lungul a 50 de ani. Celelalte două fac parte din colecţia de fosile de la Muzeul de Istoria Naturală Jackson din cadrul Universităţii Texas din Austin.

Fosilele "sunt descoperite la interval de timp de mai mulţi ani, aşa că ştim că nu provin de la acelaşi lamantin şi au fost găsite în locuri diferite", conform curatorului William Godwin, de la SHSU.

Toate fosilele, în afara uneia singure, provin de la Trichechus manatus, aceeaşi specie de lamantini care traversează şi în prezent apele Golfului Mexic, hrănindu-se placid cu ierburi marine. Cealaltă fosilă provine de la o subspecie dispărută de lamantini, Trichechus manatus bakerorum.

Descoperirea atât de multor fosile provenind de la lamantini din Pleistocen a fost o surprinză, pentru că biologii credeau că aceste animale nu s-ar fi aventurat atât de mult spre nord în perioada ultimei glaciaţiuni, când gheţarii acopereau întreaga suprafaţă a Americii de Nord, iar cea mai mare parte a coastei Golfului Mexic avea o climă similară celei din taigaua siberiană de azi.

Citește și: Beatrice Mahler: ‘În spitalele din București nu mai sunt locuri la ATI pentru bolnavii COVID. Vorbim de un val secundar nerespectării regulilor’

Lamantinii nu au straturi de grăsime protectoare, aşa cum au alte mamifere acvatice, iar metabolismul lor este foarte lent, condiţii în care nu pot supravieţui decât în apele calde tropicale sau subtropicale.

Concluziile analizei acestor rămăşiţe fosile au fost publicate în jurnalul Palaeontologia Electronica.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.