Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperire 'incredibilă': șoareci mumificați găsiți într-un 'mediu marțian extrem', una dintre cele mai neospitaliere zone ale lumii

M. C.
Sky News Australia
soareci

Descoperire 'incredibilă': șoareci mumificați găsiți într-un 'mediu marțian extrem', una dintre cele mai neospitaliere zone ale lumii

Vârfurile vulcanilor andini sunt extrem de ostile vieții, dar, acum, o echipă științifică a confirmat încă o dată prezența șoarecilor cu urechi lungi la peste 6.000 de metri deasupra nivelului mării, relatează Rador Radio România.

Este vorba despre 13 mumii antice a căror descriere a fost publicată, luni, în revista "Current Biology" și care se alătură altor exemplare vii pe care echipa lui Jay Storz, de la Universitatea Nebraska-Lincoln (Statele Unite), le-a găsit în urmă cu câțiva ani. Ambele confirmă că aceste rozătoare pot trăi la înălțimi extraordinare.

"Este incredibil" că orice tip de animal poate supraviețui și funcționa în acel mediu arid, rece, sărac în oxigen, spune cercetătorul, care adaugă că chiar și la baza vulcanilor șoarecii trăiesc într-un "mediu marțian extrem".

Universitatea amintește într-un comunicat că în anii '70 și '80 arheologii au descoperit niște cadavre de rozătoare în timpul expedițiilor pe diferite vârfuri andine și la vremea aceea se credea că animalele ar fi putut călători cu incașii, care făceau pelerinaje în locurile pe care ei le considerau sacre. Se credea că poate șoarecii intraseră în lemnele de foc sau în alte provizii pe care incașii le transportau pe versanți sau că făceau parte din sacrificiile de animale.

Dar această ipoteză a fost pusă sub semnul întrebării când au apărut exemplare vii, precum cel găsit de Storz în 2020 la Llullaillaco (6.739 de metri), un vulcan situat la granița dintre Chile și Argentina. "Nu a fost găsit niciodată vreun mamifer care să trăiască la o altitudine atât de extremă".

Echipa raportează acum descoperirea a 13 carcase de șoarece cu urechi de liliac pe vârfurile a trei vulcani învecinați, Salín, Púlar și Copiapó; sunt exemplare mumificate liofilizate. Majoritatea au câteva decenii, dar cele patru mumii găsite în Púlar sunt mai vechi, aceşti şoareci ar fi pierit cu mai bine de 350 de ani în urmă.

Starea lor mumificată a ajutat la păstrarea ADN-ului lor, iar cercetătorii s-au întrebat dacă genoamele ar putea reprezenta o subpopulație distinctă. "Datele noastre genomice indică faptul că nu, că șoarecii de pe vârfurile și flancurile sau bazele vulcanilor din terenul deșertic din jur sunt toți o mare familie fericită". Mai mult, ei au dezvăluit că două perechi de mumii erau strâns legate - posibil frați sau părinți și copii - și aceeași proporție de masculi și femele.

Combinat cu descoperirea recentă a altor exemplare vii și vizuini de șoareci în zonele înalte din puna Atacama, "se pare că șoarecele cu urechi lungi nu numai că cutreieră vârfurile vulcanice, dar trăiește cumva pe ele", descrie Storz.

Majoritatea rozătoarelor mici își dedică mult timp, energie și atenție pentru a evita prădătorii. "Cu siguranță, dacă ești așezat pe vârful unui vulcan la 6.000 de metri, ești cel puțin ferit de el, ai doar alte lucruri de care să-ți faci griji". Dar de ce urcă la aceste înălțimi extreme rămâne un mister, conchide omul de știință.

Echipa speră acum să identifice adaptările fiziologice care ajută rozătoarele să trăiască la 6.000 de metri deasupra nivelului mării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.