Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperire macabra în Timiș - Vase cu cenuşă umană găsite de arheologi

topor vase arheologie Cucuteni

Arheologii Muzeului Naţional al Banatului, împreună cu specialiştii de la Direcţia Judeţeană de Cultură, Muzeul de Istorie şi Etnografie din Lugoj şi Universitatea de Vest din Timişoara au descoperit două morminte de incineraţie cu vase cu cenuşă umană, din perioada anului 1400 î.CH, potrivit news.ro.

”Vasele au fost scoase la lumină pe sit-ul arheologic, reprezentat de tumulul numit Gramurada de la Jupani, satul Susani, comuna Traian Vuia din judeţul Timiş. Săpătura de anul acesta, din acea zonă, a început în 6 iulie şi s-a încheiat în 31 iulie. Descoperirile cele mai recente se adaugă celor din 2019, când a mai fost găsit un mormânt de incineraţie cu patru vase.

Citește și: CAB LUNGEȘTE CHINUL șefilor Jandarmeriei - Respinge excepția lui Cucoș și trimite dosarul redeschiderii anchetei 10 august la Tribunalul București

Informaţiile obţinute până acum de echipa de specialişti, prin datarea cu izotopul C14, arată că mormintele aparţin unei perioade în care Banatul era locuit de populaţii ce aparţineau de perioada târzie a Epocii Bronzului. Atât descoperirile de anul acesta cât şi cele de anul trecut sunt analizate în această perioadă, procesul de restaurare a vaselor a început, urmând ca rezultatele să fie ulterior prezentate”, se arată într-un comunicat de presă, de marţi, al Muzeului Naţional al Banatului din Timişoara.

Echipa de specialişti care a făcut săpăturile de la Susani este condusă de cercetătorul Dragoş Diaconescu, de la Muzeul Naţional al Banatului. Din ea mai fac parte arheologul Victor Bunoiu de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, arheologul Răzvan Pinca dela  Muzeul de Istorie şi Etnografie din Lugoj şi conf. Univ. Dr. Dorel Micle de la Universitatea de Vest din Timişoara.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.