Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperire uluitoare: O gaură neagră monstruoasă care n-ar fi trebuit să existe în Calea Lactee a fost detectată de cercetători

Forbes
gaura neagra

O gaură neagră atât de mare încât n-ar fi trebuit să existe în Calea Lactee a fost detectată de cercetători în cealaltă parte a galaxiei noastre, iar descoperirea pune sub semnul întrebării teoriile existente despre evoluția stelelor, informează cnet.com, potrivit Mediafax.

În general, s-a presupus că aceste găuri negre ar putea ajunge la o masă de până la 20 de ori mai mare decât cea a Soarelui. Însă descoperirea unei găuri negre-"monstru" - LB-1 -, cu o masă de aproximativ 70 de ori mai mare decât a Soarelui, la o distanță de aproximativ 15.000 de ani-lumină de Terra, i-a surprins pe astronomii chinezi.

Într-un nou studiu, publicat în revista Nature miercuri, o echipă de cercetători de la Academia de Științe Chineză a monitorizat galaxia cu ajutorul telescopului spectroscopic al Observatorului Xinglong din China.

Citește și: Tragedie - Un avion s-a prăbușit în Ontario; au fost înregistrate decese / FOTO

Găurile negre nu emit lumină, așa că astronomii trebuie să le caute pe cele care au o stea în apropiere sau să urmărească gazele și praful care se învârt în jurul acestora. Descoperirea acestei găuri negre uriașe s-a datorat telescopului ultraperformant.

"Găurile negre cu o astfel de masă nu trebuie să se afle în galaxia noastră, în acord cu majoritatea modelelor actuale de evoluție a stelelor", a spus astronomul Liu Jifeng, de la Observatorul Național Astronomic din China, coordonator al studiului, într-un comunicat de presă.

Liu sugerează că găurile negre de această dimensiune sunt neobișnuite deoarece stelele care le dau naștere pierd, în general, mult din gazul lor, atunci când încep să moară. Urmărind acest fir, observații ulterioare cu telescoape din Spania și SUA i-au ajutat pe cercetători să descopere o stea de aproape opt ori mai mare decât Soarele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.