Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deşeuri medicale 'inundă' plaje în Venezuela

romanialibera.ro
deseuri plastic

Deşeuri medicale 'inundă' plaje în Venezuela.

Seringi, ace, catetere, eprubete pentru recoltarea sângelui... Deşeuri medicale stau îngrămădite în mijlocul unui covor de gunoaie pe plaja Paparo, la vărsarea fluviului Tuy, la 130 km de capitala Caracas, relatează AFP joi.

Guaire, unul dintre afluenţii fluviului Tuy, traversează capitala Venezuelei şi duce la fel ca un canal de scurgere tot gunoiul pentru a-l deversa în Marea Caraibelor, conform Agerpres.

Un covor de sticle şi recipiente de plastic acoperă plaja Paparo. Stoluri de păsări de mare vânează prada în gunoi. Pe un panou vechi se poate citi mesajul: "Să menţii plaja curată înseamnă să o iubeşti".

Deşeurile provenite de la spitale nu sunt ceva nou pe această plajă unde acele ies din nisip, explică Hector Blanco, 61 de ani, locuitor al satului cu 3.000 de locuitori, care recuperează bambus pentru a-l vinde.

El atrage atenţia să nu călcăm pe "sticlele de apă minerală " în care au fost îndesate "ace de seringă". El susţine că a văzut copii distrându-se făcând acest lucru.

Voluntari, puţini la număr, ridică deşeurile spitaliceşti cu regularitate de pe coasta Venezuelei, a declarat Luisa Escobar, şefa ONG-ului Fudena, care de 30 de ani colectează şi sortează deşeuri ajunse pe plaje.

În octombrie 2022, ace şi lame de bisturiu au fost găsite în interiorul unei sticle ajunse pe micile insule paradisiace din Parcul Naţional Morrocoy (nord-vest).

Acele "sunt considerate cea mai periculoasă categorie de deşeuri medicale (...) din cauza riscului de rănire şi a potenţialului ridicat de infecţie", potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Sistemul de sănătate publică din Venezuela se prăbuşeşte de zeci de ani. Multe incineratoare nu funcţionează, sau doar parţial, iar absenţa politicilor de sortare şi management al deşeurilor lipseşte în mare parte.

Organizaţii internaţionale încearcă să umple golurile, precum Medici fără frontiere (MSF) care promovează un program de sortare a deşeurilor spitaliceşti în toată ţara.

La Paparo, deşeurile care "coboară din Caracas" formează "un pat de plastic", afirmă Luis Hernandez, un pescar de 53 de ani. "Înainte era frumos, curat, cu cocotieri peste tot", aminteşte el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.