Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Destabilizare în războiul informaţional al Rusiei în România şi R. Moldova

razboi

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

Adevarul:

Războiul informaţional al Rusiei în România şi Republica Moldova a suferit o înfrângere majoră săptămâna trecută, când o navă cu oi româneşti a scufundat în Bosfor o navă rusească de spionaj SYGINT a Federaţiei Ruse. Impactul ştirii a distrus doi ani de construcţie minuţioasă a sute de troli şi a aruncat pe geam sute de milioane bune de dolari peste noapte.
Impactul ştirii şi reverberaţiile sale au demonstrat şi starea de spirit a românilor, oriunde ar fi ei, şi modul de relaţionare cu Armata rusă şi operaţiunile ei, şi gradul de relevanţă în războiul informaţional al FAPTULUI, al acţiunii obiective, dincolo de imagini şi percepţii amplificate între oglinzile paralele ale sistemului de propagandă şi război informaţional din subordinea Şefului Statului Major al Armatei Ruse, Serghei Gherasimov.
Totul a plecat de la Cargoul Youzarsif H sub pavilion Togo, care a plecat din portul Constanţa cu 8.800 de oi vii la bord, în drum spre Aqaba în Iordania, şi care s-a ciocnit cu o navă militară rusească la intrarea în strămtoarea Bosfor. Vasul cargou, care plecase din portul Midia-Năvodari, nu a suferit avarii majore în urma coliziunii, doar o îndoitură la prova, spun autorităţile portuare româneşti.
Cargoul Youzarsif H s-a ciocnit la circa 40 de kilometri nord-vest de strâmtoarea Bosfor, în apropierea Capului Kilyos cu vasul rusesc Liman, navă spion a Armatei ruse, dotată cu aparatură radar şi Sygint extrem de sofisticată, la nivelul armatei ruse, care s-a scufundat ulterior. Potrivit autorităţilor turce, toţi cei 78 de militari ruşi aflaţi la bord au fost salvaţi, însă nava de recunoaştere a fost fisurată sub nivelul apei şi nu a mai putut fi redresată. Accidentul s-ar fi produs din cauza ceţei şi vizibilităţii reduse. Oile erau trimise spre Iordania şi proveneau de la o fermă din Constanţa.
(...)
Lecţia învăţată din acest episod este una dureroasă pentru propaganda şi războiul informaţional rus: dacă astrele se aşează corect şi un fapt obiectiv se petrece, mii de postări şi acţiuni planificate şi plătite sunt rase cu buretele de pe tabla percepţiei publice. Şi oricum, incidentul a avut şi relevanţă globală, pentru că el dezbracă realitatea din Rusia: Regele e gol, are pretenţii şi ambiţii mult mai mari decât putirinţa şi realizările de fapt, Rusia ameninţă militar lumea cu o flotă de epave, cu tehnică militară depăşită, cu nave prin care trece, ca din greşeală, spulberându-le, orice cargo banal înarmat cu marfa de oi, că investiţii de miliarde se topesc în fundul Bosforului pentru că sunt încărcate pe cavouri plutitoare, că militarii şi marinarii sunt trimişi pe mare fără minima asigurare a calităţii şi siguranţei vaselor pe care se află.
Mai mult, episodul întăreşte alte momente cunoscute din istoria recentă, deşi bine acoperite şi machiate spre a nu fi multiplicate prea tare. Şi enumăr aici incendiile de pădure din jurul Moscovei din perioada preşedinţiei lui Dmitri Medvedev, când lipsa capacităţii de reacţie pe urgenţe civile a dus la dublarea mortalităţii în capitala Rusiei peste vară (fapt ascuns de autorităţile ruse), în timp ce o bază de rachete a fost mistuite de incendiul necontrolat; apoi cazul scufundării (nu întâmplătoare, din aceeaşi lipsă de criterii şi siguranţă) în Volga a unui vas de pasageri cu câteva sute de morţi, din aceeaşi lipsă de prevedere şi capacitate de gestiune a urgenţelor civile legate de viaţa de zi cu zi a oamenilor. E bine să te crezi superputere, să vrei ca toţi să te respecte şi să ţină cont de tine, să ameninţi regulat cu utilizarea bombei nucleare, dar să nu faci faţă unor episoade curente de zi cu zi ce ţin de viaţa oamenilor, şi să arăţi pas cu pas cât de slabă e structura ta militară şi cât de depăşită, împopoţonându-te cu câteva rachete trase de ziua lui Putin din Caspică sau cu ambiţiile de construcţie a unui număr de capabilităţi militare pe care nu ai oameni să le opereze din cauza prăbuşirii demografice, a şcolii şi pregătirii depăşite şi a delăsării cetăţenilor de a mai munci.

National:

Fierbere mare la varful sistemului, dupa ce informatiile de ultima ora privind iminenta vizita a unor inalti reprezenatnti ai Departamentului Justitiei din SUA au alertat toate taberele beligerante de pe „frontul Justitiei”. Pentru ca, dincolo de eforturile clasei politice de la noi sau de „caciulitul” pe la diverse cancelarii occidentale, de departe cel mai puternic semnal privind cine este agreat si cine nu ca sa apese butoanele sistemului vine tot de la Departamentul Justitiei din SUA. Care, sa nu uitam, sub noua conducere s-a dovedit un sustinator loial al presedintelui Donald Trump, pe care l-a sprijinit insistet in problema „zidului mexican”, desi serviciile secrete americane, in frunte chiar cu FBI-ul, afisasera o cu totul alta pozitie.
Si uite ca, probabil in saptamanile urmatoare, reprezentantii Departamentului Justitiei al SUA vor efectua o discreta vizita de lucru la Bucuresti. Una care nu se va bucura de mediatizarea desantata de alta data, dar care, cu atat mai mult, are o importanta de-a dreptul istorica.
Pentru ca, dupa cum sustin sursele noastre, in urma vizitei se va intocmi si „black liste” al varfurilor din Justitie considerate a fi vulnerabile. Iar aceasta „eticheta” de vulnerabilitate care, odata pusa, duce de obicei la marginalizarea si izolarea pana la excluderea din sistem a celor considerati nefrecventabili, poate fi lipita inclusiv pe nume supriza, dupa cum se aude. Oricum, dincolo de „fumigenele” aruncate din ambele parti, initiatii sistemului asteapta deja cu sufletul la gura sa vada cu cine se vor intalni si cu cine nu emisarii Departamentului Justitiei. Si care intalniri vor fi strict de complezenta si care pe bune, „aplicate” , discutandu-se concret viitoarea „foaie de parcurs” a justitiei romanesti. Iar astfel se considera ca, in sfarsit, se va face lumina peste „ceata” care acopera in ultima vreme structurile care se confrunta haotic pentru controlul institutiilor cheie din justitie. Asa ca, in curand, concluzia va fi una singura: daca nu te-ai vazut cu emisarii SUA, inseamna ca nu existi! Si ai face mai bine sa te retragi. Sau, din contra, daca acestia te-au girat printr-o intalnire „aplicata”, atunci cu siguranta se vor inmuia si atacurile interne…

Ziarul Financiar:

Mihaela Feodorof, de la firma de consultanţă resurse umane Yourway, spune într-o discuţie cu Ziarul Financiar că „au trecut vremurile în care frica genera eficienţa. Până şi generaţiile X şi Y au reuşit să pună în plan secundar teama zilei de mâine şi aleg să lucreze cu drag”. În aceste condiţii, salariul a ajuns pe ultimul loc în studiile de satisfacţie a angajaţilor, menţionează ea.
Pe primul loc este relaţia cu colegii şi managerul cu care interacţionează. Dacă aşa este, înseamnă că firmele se îndreaptă spre socialism mai repede decât ne aşteptăm.
În aceste condiţii, de socialism al angajaţilor, al corporatiştilor, o companie mai poate progresa?
Dacă dispare frica de a-ţi pierde jobul, dacă dispare motivaţia salarială, dacă dispar ţintele şi obiectivele de performanţă de neatins atunci când sunt prezentate şi anunţate, dacă dispare furia de a arăta cine este cel mai bun, dacă dispare dorinţa de a înfige cuţitul în rivali, dacă dispare selecţia naturală, dacă dispar cadavrele, pot companiile să meargă înainte?
Dacă obiectivul este de a te înţelege cu şeful şi cu colegii şi nu de a-i lua locul, cum poate progresa o companie?
Toată generaţia mea, cea de după ’90, a trăit prin frică: de job, de a nu se întoarce comunismul, de inflaţie, de creşterea cursului, de faptul că altul ar putea să fie mai bun, de piaţă, de economie etc. Frica de eşec este permanent în faţa ochilor.
Inclusiv la şcoală, fiecare dintre noi a învăţat în primul rând de frică.
În mod cert, poţi să creşti şi altcumva decât prin frică sau lăcomie (gândiţi-vă la celebra frază a personajului negativ, Gordon Gekko, din filmul Wall Street: The greed is good!).
Dar nu poţi să sari mai repede etapele, fără aceste calităţi în business: frica şi lăcomia. Într-un sens pozitiv sau negativ.
Frica de a pierde business, frica de a eşua într-o afacere, frica de a fi înghiţit generează eficienţă pentru că stai cu securea deasupra capului şi astfel trebui să gândeşti mai repede şi mai bine decât cel de lângă tine, sau decât concurenţa.
Angajaţii care pun pe primul loc ideea de a se înţelege bine cu colegii şi cu şeful pot falimenta profesional o companie. Din dispute, din război, din crize apar ideile şi soluţiile care pot mişca lucrurile.
Când este linişte în companii, când este linişte într-o societate, nimeni nu mai vrea să facă nimic, toată lumea vrea să fie pensionară şi rentieră, toţi se gândesc în timpul săptămânii la weekend şi la city breakuri, toţi vor să nu greşească, toată lumea devină diplomată.
Când rezultatele apar de la sine, când totul la vânzări este numai o reînnoire de contracte şi networking cu clienţii actuali, companiile pierd în fiecare zi din eficienţă şi nu va trece mult timp până când vor fi mâncate de lupii tineri.

RFI:

Mai sunt două zile până la finala alegerilor prezidenţiale franceze. Duminică, la turul doi, francezii vor avea de ales între centristul independent Emmanuel Macron, favoritul sondajelor, şi extremista de dreapta Marine Le Pen. Incepând de la mizeul nopţii de vineri spre sâmbătă, campania electorală se termină.
Se confirmă şi se reconfirmă de mai multe sondaje de opinie că în urma dezbaterii televizate de miercuri – un duel aprins, violent şi pe alocuri nedemn – faptul că Emmanuel Macron este marele favorit. Centristul independent a mai câştigat între 2 şi 3 puncte, fiind creditat acum cu circa 62% din intenţiile de vot contra doar 38% pentru extremista de dreapta. Diferenţa este deci foarte confortabilă.
Contrar a ceeace se observase până acum, ar fi deci pentru prima dată în istoria politicii franceze că o dezbatere televizată între doi candidaţi, doi finalişti, ar putea avea un impact sensibil asupra alegătorilor. Sensibil şi negativ pentru Marine Le Pen care deci ar pierde teren în urma prestaţiei de miercuri seara.
Reamintim că extremista de dreapta începuse bine campania pentru turul doi, în primele zile ea câştigând teren în dauna centristului. Violenţa schimburilor de replici de miercuri, atacurile la adresa adversarului ei şi minciunile proferate atunci au avut efectul invers. Atitudinea ei i-a marcat, negativ din nou, pe alegătorii stângişti ai lui Jean-Luc Mélenchon care se vor duce deci mai numeroşi duminică să voteze cu Macron dar şi asupra celor ai lui Nicolas Dupont-Aignan, aliatul lui Le Pen şi potenţialul ei premier dacă ea învinge. Nici simpatizanţii acestuia nu au apreciat discursul lui Le Pen şi se vor îndrepta mai mulţi decât până acum spre Emmanuel Macron, arată sondajele de opinie.
Analiştii atenţionează totuşi că şi aşa, Marine Le Pen ar urma să obţină duminică între 12 şi 13 milioane de voturi, un record pentru formaţiunea ei, Frontul Naţional.
In fine, aceste ultime anchete mai prezic o rată a absenteismului undeva în jur de 24%. La primul tur era de « doar » 22 de procente. De notat însă că week-endul care vine este unul prelungit în Franţa – luni e zi liberă – şi deci mulţi francezi pleacă în mini-vacanţă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.