Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Detalii NEȘTIUTE, evidențiate de specialiști - Economia SUA își REVINE ÎN FORȚĂ după pandemie

bursa.ro
Congresul SUA

Departamentul Comerțului din SUA (prima economie a lumii, cu o pondere de 24,4% din PIB-ul mondial în 2019) a publicat estimările finale cu privire la evoluția economiei în trimestrul III și primele nouă luni din 2020, arată Andrei Rădulescu Director Analiză Macroecnomică, Banca Transilvania, conform Mediafax.

Vezi și: Primul SONDAJ CURS după alegeri: Evoluţii spectaculoase în intenţia de vot, după doar două săptămâni

Statisticile indică ameliorarea climatului macroeconomic trimestrul trecut, pe fondul eliminării graduale a restricțiilor implementate (în primăvară) pentru contracararea crizei sanitare și resimțirii mix-ului relaxat fără precedent de politici economice. De asemenea, datele publicate coroborate cu evoluțiile recente ale indicatorilor macro-financiari confirmă intrarea economiei SUA într-un nou ciclu economic.

PIB-ul SUA a crescut cu o dinamică trimestrială anualizată de 33,4% în T3, după declinul cu 31,4% înregistrat în T2.

Se evidențiază majorarea investițiilor productive cu un ritm trimestrial anualizat de 31,3% (după scăderea din T1 și T2), susținută de mix-ul relaxat fără precedent de politici economice.

Totodată, consumul privat (principala componentă a PIB) a urcat cu o dinamică trimestrială anualizată de 41% în T3, pe fondul majorării venitului real disponibil al populației și ameliorării climatului din piața financiară.

De asemenea, variația stocurilor a contribuit cu 6,57 puncte procentuale la dinamica trimestrială anualizată a PIB din T3, după o contribuție nefavorabilă pe parcursul a cinci trimestre la rând.

Pe de altă parte, consumul public a scăzut cu un ritm trimestrial anualizat de 4,8% în T3, după majorarea pe parcursul a șase trimestre consecutiv.

Nu în ultimul rând, exportul net a înregistrat o contribuție negativă la ritmul trimestrial anualizat al PIB din T3 (-3,21 puncte procentuale), pe fondul majorării importurilor mai puternic comparativ cu exporturile (dinamici trimestriale anualizate de 93,1%, respectiv 59,6%).

În dinamică an/an economia SUA a continuat să scadă în T3, dar cu un ritm în temperare la 2,8% (după declinul cu 9% din T2), confirmându-se depășirea punctului critic al șocului indus de incidența crizei sanitare.

Consumul privat (principala componentă a PIB) a scăzut cu 2,8% an/an, o evoluție în ameliorare după scăderea cu 10,2% an/an din T2, evidențiindu-se majorarea componentei bunuri cu 7,2% an/an. Consumul de servicii s-a diminuat pentru al treilea trimestru consecutiv, cu 7,3% an/an.

Investițiile productive s-au redus pentru al doilea trimestru consecutiv în T3, dar cu o dinamică în temperare la 1.9%.

Pe de altă parte, consumul public a continuat să crească în T3, cu un ritm anual în atenuare la 0,3% (cea mai slabă evoluție din ultimii șase ani).

În sfera cererii externe nete, exporturile și importurile au continuat să scadă în T3 (dat fiind că pandemia a reprezentat un șoc pentru comerțul internațional), dar cu ritmuri anuale în atenuare la 14,6%, respectiv 8,6%, pe fondul depășirii punctului critic și intrării economiei mondiale într-un nou ciclu.

Prin urmare, în intervalul ianuarie-septembrie 2020 economia SUA a scăzut cu 3,9% an/an, pe fondul incidenței pandemiei, un șoc fără precedent în perioada postbelică.

Se evidențiază ajustarea investițiilor productive și consumului privat cu ritmuri anuale de 3,1%, respectiv 4,3%, în contextul restricțiilor introduse pentru contracararea crizei sanitare și nivelului ridicat de incertitudine, factori contrabalansați de implementarea unui mix relaxat fără precedent de politici economice.

La polul opus, consumul public a consemnat un avans de 1,7% an/an la nouă luni din 2020.

În sfera cererii externe nete exporturile și importurile s-au diminuat cu ritmuri anuale de 13,6%, respectiv 12,1% în intervalul ianuarie-septembrie.

Conform celor mai recente prognoze Bloomberg economia SUA s-ar putea ajusta cu 3,5% an/an în 2020, ca urmare a incidenței pandemiei, cu impact în sfera cererii interne: investițiile productive și consumul privat ar putea să scadă cu 6% an/an, respectiv 3,8% an/an.

Pe de altă parte, prima economie a lumii ar putea crește cu dinamici medii anuale de 3,9% în 2021, respectiv 3,1% în 2022, pe fondul redinamizării investițiilor, cu impact de antrenare, scenariu susținut de demararea campaniei de vaccinare și de mix-ul relaxat fără precedent de politici economice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.