Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Detalii revoltătoare: Cum ÎNTREȚIN farmaciile criza de medicamente

medicamente

Farmaciile întreţin criza medicamentelor de dragul profitului, în schimbul unei amenzi de 2 mii de lei, anunță Știrilor TVR. Deşi e ilegal, unele farmacii le vând en-gros distribuitorilor medicamentele. În loc să ajungă la bolnavii români, acestea iau de multe ori calea exportului. De anul trecut, 24 de distribuitori şi-au pierdut licenţa din această cauză. La fel vor păţi şi farmaciile, fiindcă sancţiunile vor fi înăsprite. Ministrul Sănătăţii anunţă că va cere blocarea exportului paralel.

"Vrem să înăsprim acest regim pentru că nu am putut să mă gândesc că o farmacie poate să aibă această iresponsabilitate, să vândă angro către un depozit, în condiţiile în care se cunoaşte foarte clar că aceste medicamente merg la export", a declarat ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Un astfel de caz a fost depistat recent. Depozitul care s-a aprovizionat de la farmacie şi-a pierdut autorizaţia obţinută de la Agenţia Medicamentului. În schimb, farmacia a scăpat doar cu o amendă de 2.000 de lei, sancţiunea maximă pe care a putut-o aplica ministerul.

Citește și: Victor Ciutacu, reacție FURIBUNDĂ, după ce a aflat că-l dă în judecată șefa CSM

Între timp, bolnavii aleargă disperaţi după tratamente. Legea le interzice expres farmaciilor să vândă en-gros. Autorităţile au depistat însă mai multe astfel de cazuri. Unele farmacii aparţin unor societăţi care fac şi distribuţie. Dar numai distribuitorii pot fi lăsaţi fără licenţă. 24 au rămas deja fără autorizaţie și încă unul o va pierde.

Cei peste 420 de distribuitori autorizaţi sunt obligaţi să asigure prioritar necesarul din ţară. Sunt însă multe neclarităţi. Anul trecut, un distribuitor a cumpărat de pe piaţă toată cantitatea de Sintrom, un anticoagulant care nu se găsea. L-a vândut în Austria.

Agenţia Medicamentului a observat că unele firme sunt înfiinţate practic doar pentru exportul paralel: 80% din produse le trimit peste hotare, unde le vând la preţuri mult mai mari.

Numai din martie, firmele au trimis la Agenţia Medicamentului aproape 400 de notificări de export. Ministerul Sănătăţii anunţă acum că vrea să interzică temporar orice export de medicamente, nu doar de vaccinuri.

Din cauza preţurilor mici, producătorii tocmai au anunţat că vor retrage din România 11 medicamente pentru cancer. Unele - fără înlocuitor. Vor fi obligaţi să le mai aducă cel mult un an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.