Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DETALIILE privind atacul Ambasadei Coreei de Nord de la Madrid din ajunul Summit-ului Trump vs. Kim Jong-un (presa)

Seldon.News
Coreea de Nord

Un grup disident, care vrea să-l înlăture de la putere pe liderul nord-coreean Kim Jong Un, ar fi organizat un raid asupra ambasadei Coreei de Nord în Spania, relatează cotidianul The Washington Post, citând surse familiare cu planificarea și executarea misiunii. Anterior jurnaliștii de la El Pais citau surse din serviciile de securitate spaniole care considerau că ar fi o operațiune a CIA.

Vezi și: Rareş Bogdan își anunță PROIECTUL: 'Un nou model Alianţa DA sau Convenţia Democrată, dar fără Victor Ponta și UDMR'

La finalul lunii februarie, cu doar câteva zile înainte de summitul de la Hanoi, între liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele american Donald Trump, persoane mascate s-au infiltrat în Ambasada Coreei de Nord la Madrid, au imobilizat mai mulți angajați ai misiunii diplomatice, au furat calculatoare și telefoane mobile, după care au părăsit locul faptei în două vehicule de lux, relatează mediafax.

Grupul responsabil pentru această operațiune este cunoscut sub numele de Cheollima Civil Defense, o organizație secretă disidentă care dorește să înlăture de la putere dinastia Kim, potrivit surselor menționate anterior de cotidian.

Oficialii guvernamentali din Coreea de Nord, Statele Unite și Spania au refuzat să comenteze informațiile despre presupusa implicare a acestui grup.

Vezi și: Dragnea îl ia la ţintă pe iniţiatorul protestului pentru autostrăzi: 'Nişte şmecheri care, vezi Doamne, fac ei un metru de autostradă. Ei fac circ'

Persoane familiare cu incidentul spun că grupul nu a acționat în coordonare cu vreun guvern. Agențiile de informații americane ar fi fost în mod special reticente să se implice, având în vedere momentul și caracterul sfidător al misiunii. Dar raidul reprezintă cea mai ambițioasă operațiune de până acum pentru această organizație disidentă obscură care încearcă să submineze regimul nord-coreean, potrivit surselor cotidianului.

Experți consultați de Washington Post au declarat că dispozitivele electronice furate de agresori conțin probabil informații prețioase despre oficiali nord-coreeni, inclusiv despre Kim Hyok Chol, liderul echipei nord-coreene pentru discuțiile cu SUA.

_

Cel puţin doi dintre indivizii care au participat în februarie la atacul comis în incinta ambasadei Coreei de Nord din Spania sunt agenţi ai Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) din Statele Unite, anunţă surse din cadrul serviciilor secrete spaniole anterior.

"Cel puţin doi dintre cei zece agresori, care au lovit şi interogat cele opt persoane din misiunea diplomatică, au fost identificaţi şi au legături cu servicii secrete din Statele Unite", afirmă un reprezentant al Centrului Naţional de Informaţii din Spania (CNI), citat de cotidianul El Pais.

Poliţia şi Guvernul Spaniei nu au confirmat oficial producerea atacului din 22 februarie. Potrivit cotidianului El Pais, zece indivizi au pătruns în ambasada Coreei de Nord din Madrid, au sechestrat câţiva angajaţi şi au sustras documente, calculatoare şi telefoane.

Agenţia Centrală de Informaţii a negat orice implicare în incident, dar surse guvernamentale de la Madridconsideră "neconvingător" răspunsul CIA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.