Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deviza PMP și ALDE: Cine nu are dosar, ăla nu-i parlamentar. Penalii cu care vor locul trei pe țară

catuse

Mai toate partidele susțin că au făcut eforturi pentru a înnoi oferta de candidați la alegerile de anul acesta, curățându-și listele. In majoritatea cazurilor însă partidele doar au mimat schimbarea. Liberalii și-au  golit listele de penali, dar  i-au înlocuit cu rude și apropiați ai liderilor centrali și locali, în timp ce  PSD nu are nici un fel de problemă cu popularea listelor cu  penali celebri. În schimb, două  dintre partidele  care   emit pretenții  pentru locul  trei în viitorul parlament și-au deschis   larg  porțile la  toți refuzații penali ai marilor partide.

PMP nu face  rabat de la această nouă regulă, deși criterii de integritate  există, chiar  și după primirea parlamentarilor  fostului UNPR, prin  fuziunea  prin absorbție.  Dacă potrivit vechiului statut al UNPR, un cetăţean care avea probleme cu justiţia putea candida până când exista o seninţă definitivă în acest sens, noul statut rezultat în urma fuziunii prin absorbţie PMP-UNPR, obligă ca toţi membrii UNPR-ului să respecte alte reguli. Obligă și nu prea , de vreme ce  lista PMP București pentru Senat este  deschisă de Traian Băsescu. Fostul şef de stat este urmărit penal pentru spălare de bani, într-un dosar legat de vânzarea unui teren din Băneasa către omul de afaceri Costel Cășuneanu.

Exemplul său i-a încurajat  și pe  alți politicieni cu probleme  în justiție  să candideze. Cornel Sămărtinean, care ocupa  locul 7 neeligibil la Camera Deputaţilor pe listele PNL Timiș, a  devenit „cap de listă” la PMP în același județ, după retragerea deputatului Ion Răducanu  din cursă. Fost director al Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara el a  fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, în formă continuată (două acte materiale) şi conflict de interese. Acuzaţiile sunt legate de modul în care au organizat licitaţia pentru ocuparea spaţiilor comerciale de la aeroport, care au ajuns la Trinvest Bakery SRL, o firmă controlată de deputatul Alin Pooviciu şi de Constantin Ostaficiuc, la vremea respectivă preşedintele CJ Timiş şi al PDL Timiş, el fiind şi cel care a sprijinit numirea pe Sămărtinean în funcţie.

Jurnalistul şi consultantul politic Dan Andronic va candida la alegerile parlamentare din această iarnă pe listele PMP Giurgiu. Andronic ocupă primul loc pe listă PMP Giurgiu pentru Camera Deputaţilor.  Andronic este judecat în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov, alături de omul de afaceri Remus Truică, Prinţul Paul şi alte 19 de persoane, între care trei cetăţeni israelieni, pentru constituire de grup infracţional organizat, în forma aderării, şi complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată.

Poate că Udrea nu mai candidează din partea PMP, dar partidul lui Băsescu pare acorat încă ferm în zona unor grupuri de interese bine conturate. Iar exemplele pot  continua. La Prahova,  din partea PMP candidează pe liste un  condamnat definitiv pentru complicitate la cumpărare de influență în legătură cu obținerea unui permis auto.. Fostul viceprimar, Raul Petrescu a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de doi ani și șase luni la data de 20 octombrie 2015 și este încă în perioada de încercare. Alegerea lui pe listele parlamentare s-a efectuat împotriva solicitării de la centru ca pe liste să nu intre condamnații penal.

În tabăra  celuilalt  aspirant la poziția a treia  în ierarhia politică, co-președintele Călin Popescu Tăriceanu vrea să candideze în ciuda faptului că este trimis în judecată. Mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului sunt acuzaţiile procurorilor DNA.

„Atâta vreme cât o persoană nu e condamnată cu restrângerea drepturilor civile să aleagă, să fie ales, nu poate să vină nimeni altcineva să îi restrângă drepturile pe care le are”, și-a justificat  liderul ALDE decizia de a  candida pentru un nou mandat de senator la București.

Senatorul Dian Popescu deschide lista de la Camera Deputaţilor, în Gorj, la Senat fiind colegul său de la Camera Deputaţilor, Iriza Scarlat,  un alt parlamentar care a  dat în trecut pe la DNA.  În luna mai, Dian Popescu a fost condamnat definitiv la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Deputatul Steluţa Cătăniciu este cap de listă la Cameră, în Cluj. Steluţa Cătăniciu a pierdut definitiv un proces cu ANI, care a acuzat-o de conflict de interese, pentru că, atunci când era consilier local în Cluj-Napoca, a adoptat o hotărâre în favoarea unei societăţi pentru care avea un interes patrimonial.

La Satu Mare, dechide lista la Camera Deputaţilor  Ovidiu Silaghi, care este implicat în dosarul refendumului si Romstrade.    Tudor Pendiuc, fost primar al Piteştiului, trimis în judecată pentru fapte de corupţie, deschide lista din Argeş la Senat.

Fostul ministru de finanţe Daniel Chiţoiu, cercetat în dosarul ASF - Carpatica, va candida pe primul loc la deputaţi, din partea ALDE la Neamţ.

La Constanţa candidează pe primele locuri senatorul Mircea Banias, la Camera Deputaţilor, şi senatorul George Cristian Chiru la Senat.   Banias a fost trimis în judecată de DNA în aprilie 2012 pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, respectiv inițiere sau constituire a unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, trafic de influență și instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În cazul lui Chiru, pentru că fundaţia sa a tipărit 25.000 bonuri valorice de 25 lei, cu care constănţenii puteau să-şi ia gratis medicamente de la farmacii, senatorul a fost condamnat în martie 2015 la 6 luni de închisoare, pentru infracţiuni la alte legi speciale.  Senatorul şi fundaţia sa (ce a primit o amendă penală de 5.000 lei) au declarat apel încă de atunci, dar dosarul nu a intrat deocamdată pe rolul CSJ pentru completul de 5 judecători. Senatorul mai este urmărit pentru luare de mită şi spălare de bani, pentru că în 2010, când era şeful Inspectoratului în Construcţii Sud - Est, ar fi cerut mită 1,5 milioane de euro pentru a favoriza un grup de firme într-un proiect de construcţie de parcuri eoliene în Dobrogea.

Remus Borza, administratorul judiciar al CET Govora, este cap de listă la Braşov, pentru deputaţi.  El a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru conflict de interese,  pentru că firma de insolvenţă deţinută de el, Euro Insol, administratorul judiciar al Hidrolectrica, a încheiat contracte de asistenţă juridică cu casa de avocatură la care Borza era asociat.

La Dolj, senatorul Florea Voinea va candida pe lista ALDE Dolj pentru Senat.  Voinea este acuzat de trafic de influență pentru un prejudiciu de peste 4.000.000 de euro alături de fostul judecător Mircea Moldovan, condamnat la 22 de ani de închisoare cu executare, pentru intervenții în cauze de insolvență.

Senatorul Ion Ariton deschide lista ALDE de la Sibiu, pentru Camera Deputaţilor.  El este trimis în judecată în dosarul Gala Bute. Acesta este acuzat de procurorii DNA că în anul 2011, în perioada în care era ministru în guvernul Boc II, i-a determinat pe reprezentanţii a 10 companii de stat aflate în subordinea sa să sponsorizeze organizarea galei de box profesionist.

La Iaşi, cap de listă la Cameră este senatorul Varujan Vosganian. A scăpat de începerea urmăririi penale, după ce senatorii au respins cererea DIICOT. Vosganian  a fost acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la delapidare, pentru că ar fi vândut gaze la preţuri preferenţiale către omul de afaceri Ioan Niculae.

Cu această zestre de candidați nu este de mirare că liderii ALDE și-au axat discursul de campanie pe tema  eliberării  sistemului instituțional de  acțiunile DNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.