Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezastrul din Ischia anticipat și nimeni nu a făcut nimic. Construcțiile ilegale tolerate în Italia revin în atenția publică odată cu morții lasați în urmă

news.sky.com
Ischia alunecare de teren

Risc vulcanic, risc seismic, risc hidrogeologic. O zonă devastată de construcții ilegale. Situaţie agravată de defrișări și de incendii recurente. Aceasta este insula Ischia și în special, Casamicciola. Care de-a lungul timpului a devenit un exemplu de dezordine. "Ce-i asta? Seamănă cu Casamicciola!” obişnuiau să spună mamele uitându-se la mizeria lăsată de copiii lor. Iar ''Ce-i asta? Seamănă cu Casamicciola!'' sunt cuvintele protagonistului ''Natale in casa Cupiello'', celebra comedie a lui Eduardo De Filippo, pentru a descrie haosul pe care îl găseşte în camera în care, cu puțin timp înainte, în timpul unui scandal furios între soția și fiica sa, vesela ajunsese spartă, pe jos și fusese distrusă chiar și scena Nașterii Domnului. Expresii inspirate din cutremurul devastator care a lovit insula Ischia, chiar la Casamicciola, în vara anului 1883, provocând peste două mii de morți.

Doar că memoria se estompează și morțile se repetă, chiar și în ultimii ani. Șase morți în trei alunecări de teren dezastruoase, una chiar la Casamicciola, în 2006, 2009 și 2015, și alţi doi în cutremurul din 2017, care a afectat în mod deosebit Casamicciola. De fiecare dată apare imaginea unui teritoriu care nu reușește să anticipeze și să atenueze riscurile. De fapt, care face exact opusul.

Aşa cum denunță chiar și în aceste ore Legambiente, pe insulă se află aproximativ 600 de case construite abuziv care sunt afectate de ordinul definitiv de demolare, relatează Il Fatto Quotidiano citat de Rador.

Iar practicile de amnistie prezentate de locuitori cu ocazia celor trei legi naționale ajung la 27 de mii: 8.530 de cereri la Forio, 3.506 la Casamicciola și 1.910 la Lacco Ameno. Ultima amnistie, cea de-a patra a fost aprobată (incredibil) în 2018 de guvernul ''galben-verde'', imediat după cutremurul de la Casamicciola. S-a spus că favorizează reconstrucția, în realitate a legalizat casele abuzive care, astfel, vor fi refăcute pe cheltuiala statului. Câte sunt? Până acum au fost prezentate o mie de cereri noi. Beton care rămâne să desfigureze așa-numita ''insulă verde'', cu siguranță din ce în ce mai puțin verde și din ce în ce mai expusă riscului. Aşa cum confirmă hărțile Planurilor de active hidrogeologice care raportează riscuri extrem de mari de alunecări de teren pentru aceste zone ale insulei.

content-image

Datele din catalogul gestionat de Cnr Irpi arată că ''în zona Casamicciola Terme s-au produs deja alunecări care au provocat pierderi de vieți omenești, inclusiv în anul 1910, când inundaţii foarte puternice au provocat 11 decese''.

content-image

În noaptea de 30 aprilie 2006, noroiul și molozul de pe Muntele Vezzi au căzut pe cătunul Pilastri provocând moartea unui bărbat şi a celor trei fiice ale sale. La 15 februarie 2015, o alunecare de teren în Olmitello-Maronti din municipiul Barano a provocat moartea unei persoane. Alunecări de teren și cutremure, fenomene strâns legate între ele. În seara zilei de 21 august 2017, localităţile Casamicciola și Lacco Ameno au fost zguduite de un cutremur care a provocat moartea a două persoane, rănirea altor 42  și prăbușirea multor case. Nu a fost singurul cutremur. Din analiza istorică realizată de INGV, reiese că în perioada 1228 şi 1883 au fost 15 cutremure, 12 dintre care au afectat chiar localitatea Casamicciola, construită pe un teren moale, capabil să amplifice cutremure de intensitate moderată

Aşa cum au fost de altfel cutremurele devastatoarre din 1883, cu o magnitudinea estimată la 4,3, şi din 2017, care de-abia a ajuns la 4 grade pe scara Richter. Seisme care în altă parte, unde clădirile au fost construite conform regulilor, nu produc nicio pagubă.

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.