Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZASTRU pentru Republica Moldova: Comisia Europeană a refuzat să mai livreze banii, din cauza invalidării alegerilor pentru Primăria Chișinău

Bloomberg
EURO moneda bani

Comisia Europeană a confirmat oficial că acordarea primei tranşe din asistenţa macrofinanciară în valoare de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova se amână, a anunţat portalul newsmaker.md, care a adresat în acest sens o scrisoare executivului european, informează marţi Radio Chişinău, preia Agerpres.

În răspuns se subliniază că acordarea primei tranşe de asistenţă macrofinanciară, ce trebuia să sosească în luna iulie, a fost amânată din cauza deciziei Curţii Supreme de Justiţie privind invalidarea rezultatelor alegerilor pentru funcţia de primar al Chişinăului.

"Acordarea asistenţei depinde de implementarea cu succes a anumitor măsuri economice, precum şi de îndeplinirea condiţionalităţilor politice: respectarea mecanismelor democratice, respectarea supremaţiei legii şi respectarea drepturilor omului", se arată în mesajul serviciului de presă al Comisiei Europene.

Vezi și: Marea Britanie îl avertizează pe Milorad Dodik să nu 'inventeze ameninţări false' în cadrul campaniei electorale

Potrivit documentului, Republica Moldova a respectat măsurile economice, dar situaţia privind îndeplinirea angajamentelor politice este mai gravă.

"Evaluarea desfăşurată de Comisia Europeană în colaborare cu Serviciul European de Acţiune Externă a arătat că nu au fost respectate condiţiile politice. La această concluzie s-a ajuns în baza evenimentelor recente din Republica Moldova şi, în special, în urma deciziei Curţii Supreme de Justiţie din 25 iunie privind invalidarea alegerilor din Chişinău. Prin urmare, acordarea primei tranşe de asistenţă macrofinanciară a fost amânată", subliniază serviciul de presă al Comisiei Europene.

Săptămâna trecută, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, şi Comisarul UE pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Johannes Hahn, au criticat decizia Curţii Supreme de Justiţie de la Chişinău, calificând-o drept netransparentă. Într-o declaraţie a conducerii UE referitoare la această problemă se subliniază că decizia instanţei "subminează încrederea poporului Republicii Moldova în instituţiile statului". Federica Mogherini şi Johannes Hahn şi-au exprimat speranţa că autorităţile Republicii Moldova vor lua măsurile de rigoare pentru ca rezultatele alegerilor locale din 3 iunie de la Chişinău, recunoscute şi de observatorii naţionali şi internaţionali şi care reflectă voinţa alegătorilor, să fie respectate.

Vezi și: Donald Tusk răspunde avertismentului Theresei May: 'UE este nerăbdătoare să primească propuneri precise din partea Londrei cu privire la post-Brexit'

În acelaşi timp, Johannes Hahn a informat în Parlamentul European că premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, i-a trimis un SMS în care şi-a exprimat îngrijorarea că decizia instanţei ar putea influenţa acordarea asistenţei macrofinanciare pentru Republica Moldova din partea Uniunii Europene.

Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova a confirmat la 25 iunie deciziile instanţelor anterioare prin care au fost invalidate alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău. Aceasta a fost ultima instanţă de apel. Decizia justiţiei de la Chişinău a avut ca motivare faptul că Andrei Năstase, dar şi contracandidatul său din turul doi, socialistul de stânga Ion Ceban, ar fi făcut apeluri de mobilizare la vot în ziua alegerilor pe reţelele de socializare online. Aceste apeluri au fost calificate drept campanie electorală, interzisă în ziua votării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.