Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZASTRU Un fost ministru RECUNOAȘTE: 'Două milioane de angajați au salariile mai mici'

zf.ro
grafic scadere

Două treimi dintre întreprinderile mici şi mijlocii din România nu au renegociat salariile angajaţilor, odată cu transferul contribuţiilor sociale, şi au ales să dea angajaţilor, ca alternativă, prime sau bonusuri, pentru a nu scădea salariile, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, într-o conferinţă de presă.

"În ultimul test IMM, de la sfârşitul anului trecut, 87,7% dintre întreprinderi s-au opus acestei măsuri. Numai unul din trei întreprinzători a iniţiat şi a dus la capăt acele negocieri colective. Deci doi din trei întreprinzători nu au făcut acest lucru", a susţinut Jianu, scrie agerpres.ro.

Citește și: RUŞINOS! Unde a dus revoluţia fiscală: Oamenii trebuie să vină cu bani de-acasă

Potrivit acestuia, întreprinzătorii au luat această decizie întrucât nu se ştie încă în ce formă va ieşi din Parlament ordonanţa care prevede transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.

"PSD deja a dat declaraţii că legea ar putea să fie schimbată în Parlament. Deci întreprinzătorii nu au siguranţa faptului că, dacă a plecat o ordonanţă de urgenţă într-o formă din Guvern, ea va avea aceeaşi formă când va fi votată în Parlament şi atunci două treimi din ei au ales să aştepte să vadă cum va ieşi legea din Parlament", a arătat Jianu.

Citește și: Haos în primăriile din România în urma noilor măsuri fiscale: Ce sumă uriașă a pierdut Primăria Capitalei

Ca alternativă, aceste firme au ales alte modalităţi de a compensa scăderea salariilor nete, precum premii, prime, bonusuri.

"Şi în mediul public sunt categorii întregi unde salariile scad, iar noi am avertizat asupra acestui lucru. Am cerut ca aceste măsuri să fie discutate cu minimum şase luni înainte, tocmai pentru ca această măsură să fie înţeleasă şi asimilată. Gândiţi-vă că vorbim şi de oameni din mediul rural, care au şi ei un chioşc la ţară sau o mică făbricuţă. Au auzit şi ei la televizor pe mai mule voci, fiecare vine şi spune într-un mod sau altul, iar oamenii nu mai înţeleg cum să aplice şi nici nu au timpul necesar să pună în aplicare acest lucru", a continuat Jianu, amintind şi de haosul creat de formularul 600.

Citește și: Legea a fost adoptată! Ce trebuie să știe toți șoferii

El a propus ca lucrurile să fie discutate pe larg, apoi să fie făcută o schimbare aprobată şi acceptată de către toţi.

"Acum, dacă e să tragem o concluzie: este un haos generalizat. Mediul public nu ştie exact cum stau cu salariile, o să vedeţi iar hotărâri de Guvern, ordonanţe de urgenţă de schimbare, iar mediul privat nu ştie cum se aplică în acest moment. Scriptic, la ora actuală aproape două milioane de angajaţi au salariile mai mici, dacă e să ne uităm scriptic, fără să luăm în calcul faptul că întreprinzătorii găsesc alte formule de premiere a angajaţilor, aşa încât netul lor să nu scadă", a adăugat preşedintele CNIPMMR.

Citește și: I-a aplicat încă o lovitură: Ce fost fotbalist l-a învins din nou pe Becali și câți bani trebuie să primească de la patronul FCSB .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.